Защо в една арабска страна спряха турските сериали

MBC спря да излъчва турски сериали. Това заяви говорител на телевизионната мрежа, която е създадена от бизнесмен от Саудитска Арабия.

[ad id=“225664″]

Телевизията обяви, че спира турските филми, за да популяризира арабските продукции. „Ще се опитаме да заменим турските сапунени сериали с арабски драми с първокласно качество, които въплъщават ценностите и традициите на региона„. Това заяви говорител на MBC пред АФП.

[ad id=“238430″]

Това решение идва на фона на напрежението между Турция и някои арабски държави от Персийския залив. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства обвиняват Турция, че подкрепя ислямистки групи като „Мюсюлманското братство”, което според тях подклажда несигурността.

[ad id=“263680″]

Турция също така подкрепя Катар в продължаващия девет месеца разрив на емирството със Саудитска Арабия и нейните съюзници. Те обвиняват катарците, че също подкрепят ислямистки групи и си сътрудничат с Иран. Ислямската република е доминирана от мюсюлманите шиити. Тя е основен съперник на мюсюлманите сунити в Саудитска Арабия.

[ad id=“218001″]

МВС беше контролирана от саудитския бизнесмен Уалид ал-Ибрахим. Той беше сред задържаните богаташи в Саудитска Арабия, които бяха обвинени в корупция. Британското издание „Файненшъл таймс“ твърди, че властите са му наредили да предаде контролния пакет акции в телевизионната мрежа, за да го освободят.

nova.bg


image0 (9K)