Защо ви излизат синини толкова лесно?

Излизат ви синини на различни места по тялото, а изобщо нямате спомен да сте се блъскали в остър предмет, още по-малко си спомняте да ви е заболяло.

Спортувате активно

Независимо дали се занимавате със спорт професионално или просто обичате да тренирате във фитнеса всеки ден, натъртвания и наранявания се получават непрекъснато. Освен при употреба на уредите в залата, синини се получават и при претоварване и твърде изтощителна тренировка, при която капилярите се пукат.

Възраст

Възрастните хора получават синини по-лесно от младите. Достатъчно е само някои да стисне ръката им и на следващия ден на мястото ще има синина. Дължи се на отслабените капиляри и липсата на колаген и еластин с напредване на възрастта.

Кожата ви е увредена от слънцето

Стените на кръвоносните съдове отслабват значително след слънчеви изгаряния. Така те стават податливи на спуквания и леки кръвоизливи, каквито са синините.

Прием на аспирин

Аспиринът има свойството да разрежда кръвта. Той е антикоагулант. Това крие рискове от кръвоизливи, особено при едновременен прием с други лекарства. Възможно е синините ви да са предизвикани от приема на аспирин.

Имате нисък брой тромбоцити

При някои страдания броят на тромбоцитите е нисък, което предизвиква затруднения в съсирването. Появяват се синини дори при лек натиск.

Нарушено кръвообращение

Нарушенията в кръвообращението са придружени с редица симптоми, един от които са синините. Ако подозирате, че синината, която ви е излязла, със сигурност е особена и не е предизвикана от удар или стискане, консултирайте се с лекар.

Признаци за нарушено кръвообращение:

Проблеми с черния дроб

Заболяванията на черния дроб са свързани с продуцирането на кръвни клетки. Ако този важен орган е засегнат, съсирването също се компрометира. Един от възможните симптоми са честите и необясними синини по тялото, които отшумяват бавно.

Рак на кръвта

Левкемията предизвиква лесна податливост на кръвоносните съдове и тъканите към нараняване. Ракът на кръвта причинява синини, подути лимфни възли, умора, болки в костите и ставите и още много други симптоми.

az-jenata.bg


image0 (9K)