Защо БСП похарчи генерал Радев още преди да встъпи в длъжност?

radev-plenum-26

 

Трябваше ми време да осмисля появата на генерал Радев – новоизбраният, защото бил независим и извън политическата система, нов български президент, на пленума на БСП. Колкото повече мисля, толкова по-малко позитиви виждам за президента. За няколко минути той успя да разруши внимателно създаваната около името му предизборна и изборна легенда.

Ако беше партийна кандидатура – иди-дойди, да се изтипоса лично на политически форум, изразявайки признателност и благодарност. И пак вече не би било редно след избора му. Независимият обаче кандидат, може да изразява благодарност само към избирателите си от цялата гама цветове на спектъра и да пази името си на президент на всички българи.

Едва ли генерал Радев няма интелектуалния потенциал да осмисли подобно просто правило. Тогава? Тогава следва доста сериозният и тежък въпрос: Какво точно го принуди публично да си вкара автогол?

Другият въпрос е, струваше ли си БСП, в неистово бързане да осребри изненадващата дори за тях печалба, да го заведе „като на верижка“ на свой пленум, само и само да убеди електората си, че ей на – генералът си е наш и ние наистина още сме партия с влияние? Ако това е единственото им останало доказателство за виталност – лошо! Ако това е единственият „капитал“ в политическата им „сметка“ – фалирали са.

Има опасност да бъдат наказани и БСП, и генералът. БСП заради арогантността си да заяви публично, че с подкрепата за НЕЗАВИСИМ просто е блъфирала като в покера, а проблемът от това е на излъгалите се „камилчета“, попълнили касичката с гласове. Генералът – защото политическата му невинност вече е мит и всеки негов ход ще бъде следен под лупа, особено в международен план. Не вярвам да е отишъл, стреснат от размаханото пръстче на вицепрезидентката си (с какъв акъл политик като Илияна Йотова си позволи подобен жест към президента на България, е друга тема). И ако се окаже, че тази привързаност, да се надяваме, че не е обвързаност, на президента с подкрепилата го партия, се окаже структуроопределяща за президентския му мандат, ще бъдем наказани и като българи. Нали е президент на всички ни поне по закон.

По-лошо: българинът ще се убеди за n-ти път, че да гласуваш за независим, означава просто, че за разлика от партийните кандидатури, на независимия просто не му знаеш зависимостите. Върви след това говори или изграждай гражданско общество и предлагай нови лица – единственото, което ще очаква българинът е да види кой ще изскочи изпод маската, дори да е направена от добри майстори.

 


image0 (9K)