Защо Боян Чуков напусна БСП, отиде във ВМРО и се класира в старозагорската им листа

Анализаторът Боян Чуков обясни в профила си във Фейсбук защо напуска БСП. Вчера стана ясно, че той се влива в редиците на ВМРО. Днес Каракачанов обяви, че Чуков е на трето място в листата на старозагорските кандидат-депутати от неговите патриоти в Стара Загора.

Ето какво написа експертът по национална сигурност и международен тероризъм Боян Чуков:

„Приех поканата на ВМРО да участвам в гражданската квота на партията. Защо приех с благодарност това предизвикателство? Моята професионална кариера дълги години е била неразривно свързана с националната сигурност на България.

Боян Чуков е трети в листата на ВМРО в Стара Загора. Известни личности – в цялата страна

Винаги съм считал, че лоялността към българската държава, трябва да бъде над всичко останало. През годините като офицер от разузнаването съм заемал дипломатически постове в българските посолства в Париж и Мадрид. По-късно съм бил член на политическия кабинет на двама български министър-председатели в качеството си на външнополитически съветник и секретар на Съвета за сигурност към МС.

Благодарен съм на българската държава, която е инвестирала много в мен. И първото ми задължение като български патриот е да й се „издължавам“ до последния си дъх. Всички мои убеждения и позиции могат да се прочетат, видят или чуят в медиите. Не съм променил нищо в моите базови разбирания за патриотична отговорност, служба на българската държава и отстояване на националните интереси.

България навлиза в сложен и труден период. Досегашната геополитическа мозайка се пропуква. Цели региони се преформатират не само като територии и граници. Пренарежда се съзнанието на хората как да изглежда обществото. Екстремните политики на неолиберализма ерозират традициите, националната сигурност на държавите и дори човешките биологични норми. България не прави изключение в този план. Днес не се решава въпросът за държавното устройство на нашата страна, а дали и как да я има България. Затова всеки смислен човек изпитва необходимост да защитава безкомпромисно българската история, традициите ни, нашето право да се наричаме с чест и достойнство българи. ВМРО традиционно изразява патриотични идеи.

Въпросът за бъдещето на Македония и Косово е от стратегическо значение за България. Споделял съм публично експертни оценки и позиции по тези теми.

Считам за важни следните конкретни задачи на Балканите, които са от жизнено значение за нашата страна:

1. Признаване на българско малцинство в Косово.

2. Откриване на български културен център в град Призрен, Косово.

3. Стартиране на изграждането на автомагистрала и жп линия София-Скопие.

4. Пускане в експлоатация на редовна автобусна линия София-Скопие-Призрен-Прищина.

5. Разширяване на българската държавната квота за стипендии на студенти от Македония и Косово.

6. Динамизиране на младежкия диалог между българи, македонци и албанци.

7. Ускоряване на реализацията на инфраструктурния транспортен коридор №8 Бургас-Скопие-Вльора.

В резултат на мощните атаки на либералния глобализъм срещу устойчивите рамки на националните държави се формира осъзнат патриотичен рефлекс на народите за самосъхранение. ВМРО ще привлича и ангажира все повече симпатии, участия, настроения, защото профилът на тази партия е част от глобалния дебат за света. Светът вече не разговаря за ляво или дясно. Разговорът за бъдещето на света представлява конфликт и баланс между интересите на глобализма/неолиберализма и консервативната патриотична защита, която сработва през националната рамка на държавите и националните правителства“.

 

 


image0 (9K)