Защо арестуваха алкохолния бос точно сега?

По повод показните акции напоследък попаднахме на интересен материал на Деян Дянков, който публикуваме без редакторска намеса:

Вчера ще научихме, че свръхпрокуратурата е арестувала видния алкохолен бос Миньо Стайков заради далавери с акциз. Това е само дни след като същата погна сват му топхотелиера Ветко Арабаджиев за пране на пари и укриване на данъци.

[ad id=“225664″]

Това не може да е добра новина. Такава ще е, ако някога бъдат осъдени на три инстанции, потвърдени в Страсбург и пратени в затвора.

Но нека за секунда предположим, че са виновни и прокуратурата наистина цели да ги опандизи с яки доказателства.

Няма как да не си зададем въпроса: Ама защо сега? Наистина ли Миньо отсега върти без бандерол? Сериозно? Не е ли от 20 години? А Ветко с автопарка за 10 млн. лв.? Наистина ли е започнал да прекрачва закона тук напоследък? Не е ли и той от 1994 в играта? Значи 20 години бил бял бизнесмен и сега наскоро започнал далаверите? Мхм… Защо сега? Защо сега?

Защото досега си е плащал, ще речете. И какво? Сега изведнъж е решил да спре да си плаща? Нима? Т.е. буквално сам си е надянал прангите? Нелепо. Плащали са си и не са имали нищо против и да продължат да си плащат.

[ad id=“263680″]

Защо сега ли? Ами защото така. Защото сега са решили. Защото от време на време все пак трябва да щракнат белезниците на някоя едра риба (нищо, че съдът после ги оправдава) и този път колелото на късмета просто се е завъртяло на техните имена. Защото едрите арести създават у масовия Иван Иванов илюзията, че властта все пак я има, властта работи и никой с Бентли не може да е 100% сигурен докога ще си го кара. Той, Иван Иванов, след 3-4 години дори и няма да разбере, че Миньо или Ветко са оправдани. Но това няма значение. Важното е сега да схване, че властта пипа яко, всичко е наред и има стабилност.

Затова е сценката. Проблемът у нас не е, че липсва справедливост. Проблемът е, че справедливостта идва изборно и по часовник, който не цъка по правилата на закона.


image0 (9K)