Защото са приели християнството

Случаят е потресаващ: бежанец от Афганистан напада и убива с нож – пред очите на децата ѝ – негова сънародничка, която оказва помощ на бежанците. Защото е приела християнството. Случаи като този зачестяват в Германия.

schwarze Perlenkette mit Kruzifix auf Ölschieferplatte (Picture-alliance/Chromorange/R. W. Hapk)

Тя е на 38 години и от 2011-та живее в Германия. Майка е на четири деца. Преди няколко години жената от Афганистан решава да приеме християнството и започва да помага бежанците в протестантската общност в Бавария. докато един ден се случва нещо, което е трудно за вярване: един 29-годишен бежанец, който също е от Афганистан, напада конвертиралата мюсюлманка посред бял ден на улицата и я убива с нож – пред очите на децата ѝ.  Първоначално полицията прави предпазливи изявления за вероятните мотиви на убийството – допускат, че извършителят е „психически лабилен“. Следователите обаче не изключват и религиозния мотив – предполагаемият извършител е описан като „дълбоко религиозен“.

Мюсюлманите се дистанцират от насилието

Разследването по случая още продължава, междувременно жената беше погребана. Пастор Карл-Фридрих Вакербарт разказа на ДВ, че на погребението мюсюлмани го наобиколили спонтанно, за да поискат прошка. Те е опасявали, че отново може да се надигне истерия срещу всички мюсюлмани. Независимо, че в техните родни страни битуват други убеждения, мюсюлманите в Германия никога няма да посегнат на живота на някого, защото той е сменил религията си, убеждавали го те. Пастор Вакербарт не знае за други подобни случаи в околността. „Опасността е в това, че сега е вбит клин между нашите култури и религии“, казва той.

Ежедневието в приютите за бежанци и търсещи убежище изглежда другояче. Още през 2015 година имаше съобщения за християни сред бежанците, които били обиждани и нападани. И макар ситуацията сега да е по-спокойна, все още има срамни случаи на дискриминация сред бежанците. На една стена в бежански лагер е изписано „Време е за избиване на неверниците“. Има случаи на отказан достъп до банята, душа или кухнята с мотива „забранено за неверници“.

Deutschland Prien - Trauer um die erstochene Mutter aus Afghanistan (picture-alliance/dpa/P. Kneffel)На 4 май 2017 г. убитата жена беше погребана в Прийн, Бавария

Бежанците, които открито носят православен кръст, биват обиждани. Има информации за нападения с нож и заплахи със смърт. Представители на църковните организации в бежанските приюти казват за ДВ, че често стават свидетели на подобни инциденти. В Хановер, например, един ученик-конвертит бил подложен на мобинг и се видял принуден да напусне училище. Още миналата година председателят на Католическата епископална конференция кардинал Райнхард Маркс и представителят на Протестантската църква епископ Хайнрих Бедфорд-Щром признаха, че срещу християните се упражнява насилие от други бежанци. Църквата вземала насериозно всичко това, но все още нямала пълна представа за истинските мащаби на религиозния конфликт. Двете големи църкви в Германия са на мнение, че ставало дума за единични случаи.

83 процента имат негативен опит

„Теорията за единичните случаи е опровергана“, казва Адо Греве за ДВ. Той е говорител на християнската помощна организация „Open Doors“ в Келкхайм до Франкфурт. Организацията подпомага християнските малцинства в много държави по света. Никой обаче не е предполагал, че ще им се отвори работа и в Германия.

Gewalt in Flüchtlingsheimen Mahmoud (DW/N. Yakine)Застрашените сред бежанците се чувстват несигурни, защото не вземат страховете им насериозно

След като зачестили оплакванията на християнски бежанци от дискриминация, организацията започва да провежда собствени допитвания сред бежанците. През октомври 2016 година „Open Doors“ публикува резултатите от анкета с конвертити сред бежанците. „56 процента от тях заявяват, че са ставали жертва на физическа разправа,  а 83 на сто споделят, че се били нападани повече от веднъж“, казва Греве.

Повечето от анкетираните християни произхождат от Иран /304/, от Сирия /263/ и Афганистан /63/. Нападателите в повечето случаи са техни сънародници, както и представители на други етноси. Обезкуражителен е фактът, че дотук няма нито един осъден за такова деяние. Затова организацията „Open Doors“ разчита на политическа подкрепа.

Засега единствено федералната провинция Хесен е взела подходящи мерки за ограничаване на нападенията срещу бежанци-християни. Хесенските власти са увеличили броя на охранителите-християни в бежанските центрове и на християните, които превеждат на бежанците. Полицейски пълномощници по миграционните въпроси и представители на други власти са били специално обучени за справяне с конфликти. „Ще продължим да вървим по този път“, уверява Адо Греве.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)