Защитата на Кристиян Бойков: Прокуратурата вади думите му от контекста

„Публикуваните от прокуратурата разговори на Кристиян Бойков са извадени от контекста.“ Това заяви адвокатът на Бойков Любен Казанлиев.

„Считам, че публикуваните в момента документи са поредната порция абсурд, сътворен от прокуратурата. Конкретно тези разговори, които се публикуват, са разговори, касаещи текущи клиенти на „ТАД Груп”, на които се прави одит към момента на провеждане на тези разговори”, заяви Казанлиев, цитиран от бТВ.

Изявлението му дойде по повод публикуваната от прокуратурата нова серия доказателства от разследването на хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха лични данни на милиони българи.

Сред доказателствата са протоколи от разпити на свидетели и разговори в приложение за криптиран чат. На сайта на прокуратурата са качени показанията на представители на четири застрахователни дружества, чиито данни са източени. За тях прокуратурата твърди, че са рекетирани от „ТАД Груп”.

Един от свидетелите пък разказва, че обвиненият за хакерската атака Кристиян Бойков му се похвалил, че е хакнал пръскачките на парламента. Това беше посочено от прокуратурата като едно от доказателствата, че целта на хакерската атака била да клати правителството, като в случая с пръскачките намерението било управляващите да се злепоставят, след като важни гости са опръскани при влизане в парламента. Малко след това от Народното събрание опровергаха прокуратурата по въпроса, като обясниха, че лехите пред сградата на парламента се поливат ръчно.

Според изнесените данни кибератаката срещу НАП е обсъждана още през пролетта във фирмения чат на „ТАД Груп”.

„Ще свалям правителството, хаха!”, е написал собственикът на компанията Иван Тодоров, който също е сред обвиняемите. Близо месец по-късно Кристиян Бойков пише: „Който намери IP адреса на новия сървър на НАП, печели една каса бира“.

След това пък Бойков, който се изявява с псевдонима Джон Доу, пише „НАП тая вечер си заминава“.

Един от разпитаните служителите във фирмата казва, че Кристиян е искал да направи пробив в информационната система на НАП и да свали база данни. Според други двама свидетели от фирмата той е търгувал с крадени данни, като шефът му е знаел за това и дори му е дал такава задача, като идеята била да се хакват различни сайтове, а след това на фирмите да се предлага да станат клиенти на фирмата.

OFFNews.bg


image0 (9K)