Захарова: „Доказателствата“ срещу Русия за Скрипал са тотална световна фалшификация

„Разпространеното от Лондон „доказателство“ за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал е тотална световна фалшификация.“ Това заяви на пресконференция говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от световните информационни агенции.

[ad id=“225664″]

Според Министерството на външните работи на Русия Великобритания нарушава международното право с отказа си да предостави информация за дъщерята на отровения бивш руски агент Сергей Скрипал.

„Свидетели сме на поредното възпрепятстване на достъпа на руските представители до пострадали руски гражданин“, заяви Захарова.

„Така Великобритания открито, без да се стеснява, нарушава международно-правовите норми и в частност двустранната Консулска конвенция от 1968 г. Чл. 36 на документа съдържа положение, че консулското длъжностно лице има право в пределите на консулския си окръг да се среща с всеки гражданин на представяната държава, да му дава съвети, за му оказва всякакво съдействие, включително и необходимостта да се предприемат мерки за оказването на правна помощ“, допълни тя.

[ad id=“263680″]

Мария Захарова заяви, цитирана от руски медии, че за четвърти път Русия се обръща към Великобритания по официалните канали с предложение за сътрудничество в разследването на ситуацията със Скрипал. Тя поясни, че съответните ноти на руското посолство в Лондон са изпратени на 6,13,14 и 22 март.

Говорителят подчерта, че британската страна мълчи или изпраща неграмотни отговори. Според Захарова Лондон умишлено избягва контактите с руското посолство.

[ad id=“236993″]

Прессекретарят на руското МВнР отново заяви, че страната й няма нищо общо с отравянето на британския шпионин Сергей Скрипал, а Лондон както и преди не предоставя каквата и да е официална информация за инцидента, предава РИА Новости.

[ad id=“236999″]

„Лондон и досега не представи никакви доказателство и не публикува никаква конкретна картина на случилото се. Ако имате някакви сведения, предоставете“, каза Мария Захарова. „Още веднъж искам да подчертая: Русия няма никакво отношение към този инцидент, а също така няма никаква информация от Лондон“, допълни тя.


image0 (9K)