Захариева за скандала с българския консул, събирал такса „коронавирус“

„На 6 април в София получихме информация за самоволното поведение на българския консул в Хага, който е събирал незаконна такса „коронавирус“. Слава Богу гражданите, на които е събрана тази такса, са само двама. Ние установихме връзка с тях“, това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Изказването ѝ е по повод скандала, че консулът ни в Хага – Свилен Илиев, е събирал такса „коронавирус“ от 5 евро за всички българи и от 10 евро за чужденци, посетили консулството.

„Това поведение е недопустимо, освен това е нарушил редица закони. На 7 април аз разбрах за това въз основа на доклад, който ми бе предоставен“, поясни още министър Захариева.

„Очевидно това не е първото нарушение на въпросния консул, но за първи път си позволява такова нещо. Граждани казаха, че и друг път са имали проблеми с отношението и работата на въпросния консул. Предприехме предсрочно прекратяване на командировката му и той веднага да бъде върнат в София, където ще му бъде образувано дисциплинарно производство. Дано това не урони престижа на редица консулски служители на България в други страни“, каза още външният министър.

„Обяснението му е, че искал да събира тази такса, за да осигури предпазни заграждения отвън пред консулската служба. Държа да отбележа, че консулската служба в Хага е ремонтирана през 2019 година. Посланикът ни там ни информира, че самият той вече бил наел такива прегради“, поясни още вицепремиерът.


image0 (9K)