Захариева се срещна с международно издирваната лидерка на беларуската опозиция Тихановска

България отзовава посланика си в Беларус за консултации, съобщи в социалните мрежи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. В момента тя е в Братислава на международен форум, на който е разговаряла с избягалата в Литва лидерка на беларуската опозиция Светлана Тихановска. Вчера Русия обяви за международно издирване Тихановска заради неуточнено престъпление.

„Уведомих Светлана, че днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации. Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС“, декларира Захариева. Тя призовава властите в Минск за незабавно освобождаване на всички задържани по време на протестите, бързо и ефективно разследване на полицейското насилие и провеждането на „нови, свободни и честни избори“. „Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там“, заяви още Захариева.

Чехия също привика посланика си за консултации днес. По-рано го направиха Литва, Украйна и други държави. Отзоваването за консултации обикновена се счита за предупреждение за възникнал проблем – действие преди окончателно връщане на посланика.

Снимките са от профила на министър Захариева във Фейсбук

Източник: „Сега“

 


image0 (9K)