Захариева: Свободното пътуване по света едва ли ще се възстанови през лятото

Екатерина Захариева бе категорична, че свободното пътуване едва ли ще се възстанови за лятото. Тя посъветва хората, които искат да пътуват, да го направят в рамките на своята страна.

„Държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научните данни, за да не се получи обратния ефект“. Така в ефира на Нова телевизия външният ни министър Екатерина Захариева коментира възможната отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията.

„Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Вижте колко последици има. Надяваме се излизането от нея да бъде доста по-координирано. Знаете, че има предложение на Европейската комисия за разхлабване на мерките. Разбира се, държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати“, добави министър Екатерина Захариева.

Тя бе категорична, че свободното пътуване едва ли ще се възстанови за лятото. И посъветва хората, които искат да пътуват, да го направят в рамките на своята страна.

Външният министър предупреди хората, които искат да пътуват за Турция за предстоящите религиозни празници, че южната ни съседка също прилага карантина, при това не в къщи, а в изолирани помещения.

На въпрос могат ли да разчитат държавите членки на подкрепа от ЕС в борбата с коронаируса, министърът на външните работи обясни следното: „Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата“.

Външният ни министър коментира и кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната „Българското правителство работи целенасочено за това. Трябваше ли да дойде такава криза, за да убедим, че е по-добре да сме в еврозоната?“, пита Захариева.


image0 (9K)