Захариева: Референдумът в Македония не е провален, скандалите „Борисов в САЩ“ са измислени

„Нашата ръка за членството на Македония в Европейския съюз и НАТО остава протегната“, каза външният ни министър

[ad id=“225664″]

„Аз не бих казала, че референдумът в Македония е провален.“ Така българският външен министър Екатерина Захариева коментира резултата от допитването за новото име на югозападната ни съседка в ефира на бТВ.

„Правото на всеки народ да се самоопредели е това, което се случва в Македония. От 25 години там не е правено преброяване. Избирателната активност е ниска, но дали това са реалните избирателни списъци също е под въпрос. Не е малка подкрепата от гражданите на Македония за това, за което се стреми и България – вървенето на Македония към ЕС. В интерес на България е да има стабилност там, чувстваме ги най-близки. Това беше и един от най-високите ни приоритети, но няма как да се бъркаме в тяхната вътрешна политика“, посочи Екатерина Захариева.

Според нея на Балканите все още има много напрежение.

„Историята сякаш все още ни тежи, а трябва да ни бъде учител. В крайна сметка, трябва да се проведат разговори на вътрешно ниво. Най-важното е да се запази сигурността там, нашата ръка за членството на Македония в ЕС остава протегната“, допълни Захариева.

[ad id=“263680″]

Външната министърка повтори тезата си, че тази година било ред на премиера Бойко Борисов да ръководи българската делегация за откриването на 73-ата сесия на Общоното събрание на ООН. „Догодина Румен Радев ще води делегацията“, каза Захариева.

По думите й скандалите около посещението на премиера в Ню Йорк са измислени.


image0 (9K)