Захариева: Изказването на Макрон е обидно, изразяваме недоумение

„Изказването на Макрон е обидно, изразяваме недоумение.“ Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че предпочита африкански мигранти пред български банди.

„Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с незаконни каналджии от Украйна и от България. Не разбираме причината за това изказване. Френските власти не са сигнализирали по официален начин за каквито и да е било съществени проблеми към нашите власти“, посочи Захариева. По думите й има добро ниво на полицейско сътрудничество между двете републики. „Това изказване е обидно за българската общност там, те са възмутени“, заяви Захариева и допълни, че общността ни е добре интегрирана и в никакъв случай не счита, че създава особени проблеми.

„Има свободно движение на хора и всеки гражданин може да избере къде да живее на територията на всички държави от ЕС“, допълни тя.

„Изказването на Макрон е неприемливо, не може да се прави генерално заключение за целия народ. Има български граждани, които извършват престъпления, но има и френски такива“, категорична бе Захариева, цитирана от blitz.

Тя смята, че отношенията между България и Франция са много добри, надява се да останат такива и за в бъдеще и допълни, че проблемът ще бъде разрешен по дипломатически път.

МВнР вика френския посланик да даде обяснение за думите на Макрон за “българските банди”

Каракачанов: Изказването на Макрон за “българските банди”е арогантно. Външното трябва да реагира!

Макрон: По-добре мигранти от Африка, отколкото български банди!

Джамбазки: Г-н Макрон, великото минало на Франция има всички основания да се срамува от Вас!

 


image0 (9K)