Захариева: България не е готова да за Пакта за миграция на ООН

„Ако има да кажем нещо за преминаване на „Турски поток“ през България, ще го кажем официално“, подчерта външният министър

България все още не е готова да се присъедини към Пакта за миграция на ООН, защото има забележки по текстовете. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР.

По време на изслушването на Захариева и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов в ресорните парламентарни комисии стана ясно, че правителството не е взело окончателно решение за българската позиция, въпреки че по-рано декларира отказ от включване в Пакта.

„Срещата декември месец, тя е по-скоро политическа среща и в този акт абсолютно незадължителен този пакт, но това беше стремежът на държавите да намерят общо решение с този феномен. България има някои забележки по текстовете, които можем да изложим на Общо събрание в ООН и в момента не е готова да се присъедини към Пакта“, посочи Захариева.

Помолена за позиция за информацията в московското издание „Комерсант”, че газовият проект „Турски поток” ще премине през България, Захариева заяви: „Ако има да кажем нещо, ще го кажем официално и не мисля, че е добра практика български министри, които и да са те, да коментират публикации, особено в чужда преса. Така че очаквайте това да бъде оповестено по официалния ред от българските власти, което ще стане съвсем скоро“.

Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество в редица сфери, а първото заседание на новосъздадената двустранна група вероятно ще бъде догодина, когато се очаква у нас да бъде на посещение и президента на Египет Абдел Фатах Сиси.


image0 (9K)