Затягат противоепидемичния режим в пловдивските болници

Осъществено е предаване на инфекцията от морбили в пловдивските болници, където са настанени пациенти със симптоми на болестта. Това отчете Националният координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили към МЗ на второто си заседание.

Съветът взе решение да се оптимизират мерките за недопускане вътреболничното разпространение на инфекцията чрез стриктно спазване на строг противоепидемичен режим в лечебните заведения. Режимът се въвежда за детските отделения на МБАЛ „Св. Мина“ и УМБАЛ „Пълмед“, и Детската клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Болни със съмнения за морбили, както и спешни случаи ще бъдат в контакт само с медицински лица, за които е сигурно, че са имунизирани срещу болестта или са я преболедували. Засилва се и контролът при приема на деца в ясли и детски градини, който съгласно нормативната уредба трябва да се извършва само при завършен за възрастта имунизационен статус.

Регионалните здравни инспекции трябва да предприемат мерки по отношение на подлежащите, но необхванати по временни медицински противопоказания лица, които следва повторно да бъдат издирени от личните им лекари предвид евентуални пътувания по Великденските празници.

По данни на РЗИ-Пловдив към 11.04.2017 г. са регистрирани 46 случая със съмнение за морбили, от които до момента лабораторно потвърдени са 21, два са с отрицателни резултати от лабораторното изследване, един е с променена диагноза, а за 22 от случаите се очаква лабораторен резултат.

Към момента няма случаи с тежко протичане на инфекцията.


image0 (9K)