Затягат контрола за планинарите в Рила

Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за „зона за ограничаване на човешкото въздействие“. След пускането на лифта до хижа „Рилски езера“ обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка. Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите не винаги се съобразяват със съществуващите правила. В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на движението с АТВ-та и други транспортни средства, но тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола, напомнят от МОСВ.

В центъра ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение. В пункта ще има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

В Плана за управление на Национален парк „Рила“ е предвидено създаване на мрежа от охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три – в КИП „Бели Искър“, КИП „Нехтеница“ и КИП „Белмекен“.


image0 (9K)