Затягат контрола върху болничните

Здравната каса и Националната експертна лекарска комисия ще контролират и санкционират лекарите и болниците при издаване на болничните листове. Това стана ясно от изявление на здравния министър д-р Николай Петров след извънредното съвещание, на което управляващите трябваше да набележат мерки за ограничаване на броя неправомерно издадени болнични, съобщи dariknews.bg.

[ad id=“225664″]

Как ще става контролът, какви ще бъдат санкциите и с какви нормативни промени ще бъдат въведени – такава информация все още няма. Решаването на проблема беше поставено на дневен ред, след като в проектобюджета на НОИ за следващата година беше заложено намаляване на обезщетението за първите три дни болнични, като мярка за борба със злоупотребите. Премиерът Бойко Борисов разпореди замразяването на мярката за месец или два, докато бъде измислен друг механизъм за намаляване на броя използвани болнични.

Въпреки че броят на издаваните болнични листове и на разходите за обезщетения растат непрекъснато през последните шест години, управляващите започват борба със злоупотребите едва днес.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов представи пред министрите идеята за намаляване на обезщетението за първите три дни, като мярка, която ще пресече желанието на работниците да използват болничните, за да почиват повече дни. Иванов изнесе данни за масово използване на дългосрочни болнични и посочи финансовата полза от тях:

[ad id=“255238″]

„Там те получават по 80% от сумата, което е повече дори от това, което те получават, ако биха били работили, след като се приспаднат данъците и осигурителните вноски“.

Правителството временно отложи идеята за първите три дни болнични и разпореди проверки на издадените листове във фирмите, в които работниците масово са ги използвали през последната година. Същевременно ще бъде засилен и контролът при издаването, увери здравният министър д-р Николай Петров:

„Ще се засили контролът, ще се променят някои нормативни документи, така че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат“, каза министърът.

Според Наредбата за медицинската експертиза болничният лист се издава от лекар или зъболекар за не повече от 14 дни наведнъж и до 40 дни в годината. След изтичането на тези период пациентът се насочва към лекарска консултативна комисия, която трябва да издаде новия лист.


image0 (9K)