Затвор за един плакат. Как казахстанец беше осъден заради соло протест срещу Китай

Серик Ажибай е осъден на 15 дни в затвор за провеждането на соло протест пред китайското посолство в Казахстан

Може ли човек да бъде ефективно осъден, защото сам изразява личния си протест пред чуждо посолство с плакат в ръце? Когато действието се развива в Казахстан, това е напълно възможно.

Такъв е случаят с активиста Серик Ажибаи, който преди ден е арестуван пред сграда на китайската дипломатическа мисия в град Алмати. Там той протестира съвсем сам по повод скорошни изказвания на посланика на Китай Жанг Шио за подобряващото се сътрудничество между армиите на двете страни.

Ажибаи държи в ръце плакат с надпис: „Посланиците носят помирение, враговете носят раздор! Махайте се от страната!!!“ След задържането си набързо е осъден на 15 дни затвор за провеждане на несъгласувано с местните власти събитие и неподчинение на полицията.

Пред съда Серик Ажибай пледира, че е невинен, защото законите в Казахстан позволяват на всеки да проведе индивидуален протест без да има предварително разрешение от властите. Освен това смята, че има право да изразява своето мнение свободно.

Протестът му срещу китайския посланик е провокиран от изявление на дипломата пред китайските медии, излъчено предишната седмица. Според Ажибай, който говори свободно китайски език, Жанг Шио е казал, че Китай и Казахстан биха си изпратили взаимно войски, които да потушат различни протести, ако се налага.

„Ние не сме автономна територия на Китай. Ние сме независима държава, свободна нация“, заявява по този повод осъденият казахстанец.

В интервюто си посланикът на Китай декларира, че китайските и казахстанските власти „решително смазват трите злини“ – израз, използван от китайските медии, който се отнася за тероризма, екстремизма и сепаратизма. Жанг казва още, че двете съседски държави са против „цветните революции“ в региона.

Протести срещу Китай се провеждат все по-редовно в различни казахстански градове през последните месеци. Някои настояват за освобождаването на големия брой затворници от казахски и уйгурски произход, които са държани в лагери за „превъзпитание“ в северозападния китайски регион Синцзян.

Пекин отрича съществуването на лагерите, докато ООН изчислява, че в тях са държани милиони хора. Често има и протестиращи срещу увеличаващото се икономическо влияние на Пекин в Казахстан.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)