Затварят магазини, ако на касата има големи опашки

Срокът на личните документи ще бъде удължен с 6 месеца служебно, за да се избегнат струпвания на паспортните гишета. До края на май пък се удължава срокът за издаване на документи на автомобилните газови уредби“, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Целта, както и на всички въведени мерки по време на извънредното положение, е да не позволяваме струпването на хора, това е единствената доказано работеща мярка“, подчерта той.

Удължаването ще стане с промени в закона, които ще се приемат спешно, дори за изтичащи днес лични карти, уточни вътрешният министър Младен Маринов.

Протоколите за скъпите лекарства също се удължават до 12 месеца.

„Хората няма да се налага да отиват да се излагат на допълнителен риск, решенията на ТЕЛК се удължават до края на месец май“, изтъкна премиерът.

От 17 часа днес на тел. 112 поемат обажданията за обхвата на заповедта на Министерството на здравеопазването, обяви още той.

„Четирима от МЗ ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос да му се отговаря бързо и надлежно кое може да работи и кое не“, уточни Борисов.

На брифинга беше съобщено още, че РЗИ и МВР ще имат право да затворят магазини, ако на касата или вътре в обекта има голяма опашка.

„Някои от магазините за строителни материали и техника са отворени. Ако намерят такъв магазин със струпване на хора, ще бъде затварян веднага“, предупреди Борисов.

„Ресторантите, ако работи кухнята, ще работи за доставки по домовете. Веригите са бързо хранене само при купуване за вкъщи. Няма проблем хората да се разхождат на въздух“, каза още той.

Правителството обмисля дали заповедта на здравния министър с ограниченията за движение на хора да не стане специален закон за борба с коронавируса, добави премиерът.

Борисов призова за самодисциплина, както и да не се събират много хора на едно място в паркове.

Той изрази надежда след две седмици режимът с извънредни мерки да бъде отслабен. И обеща, че при спекула с цени на храни ще се наложи налагане на „таван„.

Здравните инспекции, заедно с МВР да уеднаквят критериите по които действат кметовете, препоръча още премиерът.

Здравният министър Кирил Ананиев пък поясни, след като вчера се разбра, че все пак забраната не важи за малки магазинчета, зоомагазини, железарии и подобни:

„Търговската дейност се извършва навсякъде, освен в увеселителни и игрални зали, ресторанти, барове, кафенета, сладкарници, моловете, но там остават за функционират банкови и застрахователни гишета, аптеки, хранителни вериги и офиси. Където работата в магазините продължава или пък където има ограничения като ресторантите, могат да извършват дейност при строго спазване на санитарните условия. Това се отнася и за посетителите. Не затваряме хотелите, само въвеждаме ред да не се струпват хора в ресторанта. Собственикът може да организира кетъринг по стаите. Магазинчетата в курортите също не се затварят“.

Той допълни, че дейността на зъболекарите не е преустановена, но има отлив на пациенти.

Законите за изменение и допълнение на Закона за здравето и за изменение на Наказателния кодекс, приети от Народното събрание вчера, са обнародвани днес в извънреден брой на Държавен вестник и са достъпни на сайта му, съобщиха от Народното събрание.

Промените в Закона за здравето при определени условия включват забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави в случаи на обявено извънредно положение; както и глоба до 5000 лв. при отказ за изолация на болен или на контактно лице с потвърдено носителство.

Предвидени са и промени в Закона за обществените поръчки, които се отнасят до закупуване на медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за осигуряване на противоепидемичните мерки.

Промените в Наказателния кодекс се отнасят до санкциите при нарушаване на правилата, извършени по време на епидемия, пандемия или извънредно положение – наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Външно с обновени мерки за пътуване зад граница

В същото време МВнР публикува обновени мерки за пътуване в чужбина.

Албания спира всички директни връзки с Италия, както и всички полети и автобуси от и към Гърция.

От страна на Косово е обявена забрана за влизане на чужди граждани. Разрешава се преминаване на албано-косовската граница при спешни случаи (линейки), както и на камиони, превозващи хранителни продукти. Република Северна Македония е затворила всички ГКПП към Албания, с изключение на граничен пункт Чафтан.

Към момента в случай, че обявените мерки не бъдат променени след 16 март, българските граждани, намиращи се на територията на Република Албания, биха могли да се завърнат в България с въздушен транспорт, който не включва Гърция или Италия.

Словакия спира за две седмици пътнически полети от трите международни летища в страната – в Братислава, Кошице и Попрад. Частните и карго полетите няма да бъдат засегнати. Спрян е международният влаков, автобусен и речен транспорт през Словакия с изключение на курсовете за снабдяване. Местният жп транспорт оперира по разреден график. Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично.

Големите ГКПП остават отворени за тежкотоварни превозни средства. Автобуси не се допускат да влязат на територията на Словакия.

Полша въвежда граничен контрол по границите с държавите на ЕС, считано от утре за 10 дни, с възможност за удължаване.

Въвежда се 14-дневна карантина за всички влизащи на територията на Полша от утре. Спират се международните пътнически и железопътни превози и полети. Вътрешните полети и жп връзки остават.

Границите остават отворени за товарни превози и пренос на стоки.

Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от полската граница.

Дания затвори границите си. Допускани по всяко време в страната ще бъдат датските граждани.

Към момента Казахстан не е затворил границите си със съседните държави, през които преминават най-преките маршрути за България.

До и от Азербайджан може да се пътува със самолет през Истанбул, Москва, Будапеща и Дубай.

Канада предприе мерки за влизащите в страната, които проявяват симптоми на вируса. По отношение на излизащите лица не са въведени специални мерки към момента.


image0 (9K)