Заснеха изключително рядък „блед“ тигър в Южна Индия

Изключително рядко явление в природата – т. нар. „блед“ тигър, бе видян от фотографа Ниланян Рей в Южна Индия.

Цветовете на тигъра са светло сиви, което много го различава от останалите от вида му. За него природозащитниците твърдят, че е може би един от най-красивите екземпляри.

„Това е най-светлият тигър, който някога съм виждала или за който съм чела“, казва Белинда Райт, основателка на Дружеството за защита на дивата природа в Индия.

[ad id=“226585″]

Животното е забелязано миналата седмица в биосферния резерват „Нилгири“ в щата Тамил Наду.

За бледите тигри, различни от белите тигри, се смята, че притежават генетична мутация, която води до това, което биолозите наричат ​​цветен морфизъм. Той се среща на места с много видове, където има богато генетично разнообразие.

Парвиш Панджа, ветеринар, каза, че раждането на тигър с толкова светла козина е „генетичен шанс“. Той изключи възможността тигърът да е албинос, като се позова на липсата на розов цвят около очите му.

Райт от своя страна заяви, че е виждала подобен тигър през 80-те години в Раджастан, но е бил с далеч по-тъмна козина от този.

[ad id=“225664″]

Последният бял тигър в дивата природа е застрелян през 1958 г. и въпреки че някои все още живеят в обществени и частни зоологически градини, много от тях страдат от тежки здравословни проблеми заради липсата на генетично смесване.

Райт каза, че липсата на бели тигри в дивата природа означава, че „бледият“ тигър в Тамил Наду е една от най-красивите диви котки, които учените познават.

„От време на време се срещат и по-светли тигри, но те не са нищо в сравнение с този“, каза тя.

„Има и някои „бледи“ тигри в плен, особено в САЩ, но това са „коктейл“ тигри, създадени контролирано с гени от бял тигър“, добави Райт.

Източник: OFFNews


image0 (9K)