Засилено полицейско присъствие в новогодишната нощ

Засилено полицейско присъствие и допълнителни мерки за сигурност се вземат от служителите на Министерството на вътрешните работи във връзка с предстоящото посрещане на Нова година. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР на брифинг във вътрешното министерство.

Има засилено полицейско присъствие в зоната на обектите от националната критична инфраструктура, както и засилено полицейско присъствие на всички места, където има масово струпване на граждани. Това е в контекста на повишен терористичен риск и опасност във всички страни от Европейския съюз. Главният секретар подчерта, че конкретна заплаха към нашата страна за момента няма и нямаме данни изобщо да е регистрирана. Но в контекста на глобалния терористичен риск е нужно да бъдат взети и тези действия, които са подчертано превантивни. Такива действия има във всички градове в страната, особено силно са изразени в курортните ни центрове, допълни още Костов.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Борислав Муеров заяви, че в столицата са проведени срещи със собствениците на увеселителни заведения и са им дадени указания, за да може всичко в празничната нощ да премине безпроблемно. Освен това, в центъра на града, където ще бъде разположена сцената за големия новогодишен концерт, ще има допълнителни мерки за сигурност. На площад „Ал. Първи Батенберг“ ще се влиза от 10 филтровъчни пункта. Там основно ще се следи да не влизат граждани в явно нетрезво състояние и да не се внасят стъклени бутилки с алкохол и пиротехника. Зоната около мероприятието ще се обезпечава на 2 периметъра, като всички подстъпи на входно-изходните улици, които са към събитието, ще бъде поставена тежка моторизирана техника. Ще има тежки парапети и местата около всички бежански центрове, както и в Централна градска част ще имаме явно полицейско присъствие. Комисар Муеров подчерта, че в новогодишната нощ преди концерта на площад „Княз Ал. Батенберг“ ще бъде извършена проверка от антибомбения отряд на СОБТ.

Традиционно по празниците трафикът е изключително натоварен. Метеорологичните условия не са много благоприятни. През вчерашния ден и през нощта на много места имаше ограничения за движение на ТИР-ве, докато се почистят съответните пътища, заяви комисар Бойко Рановски. По думите му най-тежко е било положението в Ловешка област, където са изкарани максимален брой полицейски екипи, за да се осигури спиране на тежкотоварното движение и нормално движение на леките автомобили.

Той обясни, че на 30 декември ще бъде ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона от 16.00 до 20.00 часа. Ще има също максимален брой екипи на изходите на столицата и големите градове, за да може да се подпомага трафикът и гражданите безпрепятствено да напуснат големите градове. На 2 януари също се ограничава движението на тежкотоварни автомобили от 14.00 до 20.00 часа. През останалите дни ще има засилено полицейски проверки основно за употреба на алкохол и наркотични вещества и превишена скорост. Това са причините, които водят най-често до пътни инциденти, така че през почивните дни служителите на Пътна полиция ще бъде безкомпромисна, подчерта Рановски.


image0 (9K)