Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Обстановката в Габрово след най-масовия протест е спокойна, предаде БНР. Засиленото полицейско присъствие в града обаче остава.

Четвъртата подред демонстрация, която беше и най-многобройната, е преминала без инциденти, след като на контролно-пропускателните пунктове полицията е задържала 10 души без документи за самоличност и въоръжени с боксове, палки и бомбички.

Близо 2000 души се събраха на площада пред общината снощи. По този начин се оправдаха очакванията за масов протест, но не и за включването на демонстранти от други градове.

Жандармеристите блокираха пътя на протестиращите към домовете на ромски фамилии в квартал „Колелото“ и в знак на добрите си намерения свалиха шлемовете.

Засиленото присъствие на полиция и жандармерия в града остава. Охраняват се подходите към ромските къщи, въпреки че повечето от тях вече са празни.

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град – стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.


image0 (9K)