Зареждаме дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден

Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които се чувствате някак потиснати и напрегнати в собствения си дом и то без да имате конкретна причина за емоционалното си състояние? Понякога това чувство продължава доста дълго време, понякога го отдаваме на сезона – през зимата сме едни, през лятото други, но ако има сезон, в който трябва да сме бодри – това е пролетта. И ако има начин да си върнем свежестта и доброто настроение у дома – това би било да поканим пролетта у дома си.

Енергията ни през зимата е застояла, пазеща духа ни, който също изпада в зимен сън, подобно на природата. Трупаме в жилището си купища ненужни вещи, не правим големи промени и разчиствания – нищо, което не предполага разход на енергия, средства и време. И ако всичко навън вече ни кани да променим нещо, да се събудим от унеса, значи е време за промени.

Всичко добро през пролетта започва с разчистване от старото. Дори пролетното почистване не може да започне, без да си осигурим пространство да се развихрим. Махнете обемните пуловери, шапки и шалове. Съберете ги в пликове с вакуумно затваряне и ги подредете за следващата зима. Разчистете от буркани, кутии, кашони, бутилки, особено вредна е склонността ни да ги държим на терасата. Сменете завивките от зимни на летни, измийте прозорците.

 Проветрявате редовно и почиствайте енергийно дома – първо с обикновена вода, а после можете да напръскате с розова, да прекадите с тамян или друг любим аромат. Да намерим минутка и да поседим пред отворен прозорец. Нека усетим дъха на цъфналите овошки, да чуем ухажването на птичките, разтворете широко прозорците – чистият въздух е здраве, освен добро настроение.

Осигурете си пролетни цветя, колкото можете, повече. Може да са обичайните – зюмбюли, нарциси, фрезии, теменужки, но може и да са обикновени малки букетчета на първите ливадни цветя – минзухари, парички, глухарче, синчец и др.

 Не прекалявайте с декорациите. Опасността, като сме освежили и разчистили да прекалим с декорирането, е голяма. Сега има украси и идеи и за най-претенциозните вкусове – от лукс до ръчно правени красотички. Особено когато наближи Великден. Не се увличайте, за да не затрупате отново дома си с вещи. Решете какъв стил отива на дома ви и направете по акцент за всяка стая. Промяна в цветовете – повече жълто, оранжево и зелено, които активизират енергията ви. Наблегнете на качествени неща и ръчна изработка, а не евтини китайски измишльотини.

Хубаво е да си имате кътче вкъщи, което да си е само за вас – там наистина да не стъпват чужди хора. Кът за четене, за друго хоби. Това може да е стол на терасата или две възглавници на пода с малка ваза до тях с пролетни цветя – това е мястото, което ще ви зарежда.

 Внимавайте и с хората, които каните у дома. Това е другият риск за обновения дом – гостите, на които да го показвате. Не канете просто познати, още по-малко хора, които не харесвате особено. Ако усещате, че някой е отрицателно настроен, вечно недоволен, завистлив и неприветлив, просто не допускайте срещи с него у дома. И не забравяйте, че спалнята и детската стая са най-личните ви местенца, които трябва особено умело да пазите. Затова – най-вече там, избягвайте да посрещате гости, дори да държите отворени вратите на тези стаи. Не прекалявайте и със снимките в социалните мрежи, когато сте направили малък ремонт или искате да покажете нова придобивка – така давате и ценна информация за недоброжелатели.

Не забравяйте и входната врата. Окачете венец от естествени материали и вечнозелени растения, яйчица или панделки на снопчета – всичко, което ви кара да се усмихнете, преди да влезете у дома.

Останалите неща, на които трябва да обърнете внимание, за да си осигурите прекрасна атмосфера вкъщи са иконите, осветлението и билките. Почти задължително е да имате икона у дома – тя е свят предмет, който може единствено да просветли не само съзнанието ви, а и цялата ви къща. Повече светлина никога не е излишна, когато говорим за положителна енергия. А отглеждането на билки като здравец, мента, босилек, роза и др. е най-удачният вариант да пречистите въздуха и да излекувате целия си дом от лоши мисли и енергии.

Автор: Мая ПЕТРОВА

Hera.bg

 


image0 (9K)