Зарата поздравява Зукърбърг по случай 15 години Фейсбук. Пълната реч на Марк Зукърбърг вижте тук:

Днес се навършват 15 години от създаването на Фейсбук. По този повод www-zarata.info изпрати специален поздрав до основателя и създателя на мрежата Марк Зукърбърг. Самият той се обърна с реч  към феновете си, която публикуваме без редакторска намеса.

Преди години, аз направих първата версия на сайта на facebook от общежитието ми. По онова време ми се стори, че има много сайтове за намиране на почти всичко – книги, музика, новини, информация, бизнес – с изключение на това, което всъщност е най-важно: хората. Така че построих прост уебсайт, организиран около хора, където можем да се свържем с хората, които искахме и да споделим това, което беше важно за нас.

Това желание да се изразим, да се учим един от друг, и да се свържем по нови начини беше по-голямо, отколкото си представях. В рамките на няколко седмици, две трети от студентите в Харвард използват facebook почти всеки ден. През следващите няколко месеца, ученици от други места ми пратиха имейл и съквартирантите ми да започнат в техните училища, и ние отворихме в почти 30 училища. В рамките на една година, повече от един милион студенти са се свързали на сайта. След няколко години, ние работихме върху това да направим услугата достъпна за всички. Отне около 4 години за да се свържат 100 милиона души, и по-малко от десетилетие за 1 милиарда души . Днес около 2.7 милиарда души са свързани с помощта на нашите услуги.

Първото десетилетие на хората, свързани в мрежата, беше вълнуващо време. Много външни лица отхвърлиха това, което се случва като прищявка или незначително, но за тези от нас, които използват тези услуги от ранните дни, беше ясно, че нещо специално и важно се случва, което отразява нова реалност за това как работи светът днес.

Много от преживяванията на хората в миналото са били определени от големи йерархична институции – правителства,  медии, университети, религиозни организации – които са представлявали стабилност, но често са били отдалечени и недостъпни. Ако си искал да напредваш, си се качвал по стълбата бавно. Ако искате да започнете нещо ново или да разпространите нова идея, е било по-трудно без благословията на тези институции.

Сегашният ни век се определя повече от мрежи на хора, които имат свободата да взаимодействат с когото искат и способността да споделят лесно идеи и преживявания. Фейсбук е далеч от единствената мрежа, която дава възможност за тази промяна – това е част от по-широката тенденция с интернет.

Преди интернет, ако имахте различни възгледи или интереси от хората в квартала ви, беше по-трудно да се намери общност, която да споделя интересите ви. Ако някой, когото познаваш, се е преместил, често ще губиш връзка. Ако искате да обърнете внимание на даден въпрос, обикновено трябва да се минава през политици или пресата – някой със силата да разпространи съобщението ви. Ако искате да достигнете до нови клиенти за вашия бизнес, често се налага да купувате скъпи реклами или билбордове. Никога няма да забравя как точно след като стартирахме новините, видяхме милиони хора да организират походи срещу насилието в Колумбия. Видяхме, че общностите се събират, за да правят вирусни набиране на средства.

Сега, можеш да се свържеш с всеки и да използваш гласа си. Не е нужно да минеш през съществуващите институции по същия начин. Хората сега имат много по-голяма власт и това създава възможност, Но също така и нови предизвикателства и отговорности.

Ако първата част на този век е свързана с окабеляването на тези мрежи, следващата фаза ще бъде за хората, които използват тези мрежи, за да предефинира всяка част от нашето общество. Това ще изисква да се намери правилния баланс между свободите и отговорностите на един свързан свят.

Направихме истински напредък по тези въпроси и построихме някои от най-напредналите системи в света, за да се справим с тях, но има още много неща за вършене. Сега правим стъпки, които не биха били възможни дори преди няколко години – например, тази година планираме да харчим повече за безопасност и сигурност от всичките ни приходи по време на нашето публично предлагане, и изкуственият интелект.

В същото време, има и друга сила в играта. Тъй като мрежите на хората заменят традиционните йерархии и променят много институции в нашето общество – от правителството до бизнеса , медиите , общностите и още – има тенденция някои хора да съжаляват за  тази промяна, да се прекалено прекалено негативно, и в някои случаи даже смятат, че всичко това е вредно.

Напротив, въпреки че всяка бърза социална промяна създава несигурност, считам, че това, което виждаме, е хората да имат повече власт, а в дългосрочна тенденция да променят обществото, за да бъде по-отворено и отговорно с времето. Все още сме в ранните етапи на тази трансформация и по много начини тепърва започваме, но ако последните 15 години са били за хора, които строят тези нови мрежи и започват да виждат тяхното въздействие, тогава следващите 15 години ще бъдат за хората, които използват силата си да преправят обществото по начини, които имат потенциала да бъдат дълбоко позитивни за  десетилетия напред.

Когато започнах във facebook, вярвах, че всички имаме дълбоко желание да се съсредоточим повече върху това, което правим около хората – не само съдържание, търговия, компании, приложения или политика. все още вярвам в това днес и съм благодарен на всички в нашата общност, които вярват и в това, и строят този свят всеки ден. това е за 15-те години, които ще дойдат!

Превод Зарата!


image0 (9K)