ЗАРАТА номинира Петко Димов за наградата „Добрият самарянин“ – мъжът, спасил давещо се в езеро „Загорка“ дете

ЗАРАТА номинира за Годишната награда „Добрият самарянин“ 2018 Петко Димов, който на 11 септември т.г. самоотвержено се хвърли във водите на езеро „Загорка“, за да спаси давещия се 4-годишен Христо.

Около 18,30 ч. на 11 септември бременна с второто си дете майка се разхожда край езерото с малкия Христо. Той кара детско колело, което в един страшен момент леко се отклонява от асфалтовата алея и полита по стръмния бетонен бряг. За секунди малчуганът и колелото са под водата. Наблизо е 48-годишният Петко, който нито за миг не се поколебава и скача в езерото. Огромен шанс за детето и неговите родители. Христо е изваден плачещ, хълцащ, много изплашен, но ЖИВ!

Разказа на очевидеца на потресаващата случка можете да прочетете ТУК

Когато от ЗАРАТА се свързахме с Петко Димов, той не искаше да се пише за случилото се. Беше просто щастлив, че е бил на точното място, в точното време и е направил точно, каквото е нужно. А той не можел да плува…

Какво разказа Петко, както и майката на спасения Христо, веднага след случилото се, четете ТУК

Номинираните добротворци за 2018 година до момента са:

1. Юсни Ибрям, който събра бригада и със собствен труд и средства възстанови къщата на баба Станка в с. Кравино, порутена от поройните дъждове по Цветница. Когато хората, работили по сградата разбират, че Ибрям им плаща от джоба си, се отказват от надниците си.

2. Спасителите на Милка, открили изчезналата 64-годишна Милка Андонова, която за жалост часове след настаняването ѝ в болница умира. Но те продължават пътя си, следват призива си – да откриват хора! Месеци по-късно помагат за намирането на друга изчезнала жена – жива!

3. Янко Янков, който след като газова бутилка се взривява и нанася сериозни щети в апартамента на 75-годишен мъж и болния му син, организира и частично финансира ремонта и поставянето на дограмата в жилището, като призовава обществеността да подкрепи пострадалия мъж, който след инцидента попада в болница с изгаряния по тялото.

Годишната награда „Добрият самарянин“ вече е традиция в Стара Загора и се провежда за осма поредна година. Тя е учредена от Сдружение „Самаряни“ за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат открити и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

Годишните награди „Добрият самарянин“ са част от кампанията „Имам приятел – добър самарянин“.


image0 (9K)