ЗАРАТА в ЕК. За малко не успяхме да отразим атентата на живо, от мястото на събитието

Кохезионните фондове ще продължат да действат и след 2020 година

Група от представители на български национални медии: БНТ, БНР, БТВ, БТА, България On Air, Стандарт, Инвестор, Икономист, Градът, Капитал и др., включително ЗАРАТА, посети Брюксел по покана на Европейската комисия.

EK 1_resized

Журналистите бяха запознати с акцентите на настоящия Европейски семестър, Европолитиките за България, Енергийната политика, въпросите около Брекзит, подготвените вече промени по отношение на ДДС, които ще влязат в евросъюза през есента на тази година, разпределението на средствата по кохезионните фондове…

[ad id=“225664″]

Изключително интересен и информационно наситен бе деловият обяд с Живка Петкова и Мина Андреева –

един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер – най-високопоставеният български гражданин в ЕК след еврокомисаря ни.

ek 9_resizedРазговорите и дискусиите ни в една от залите на ЕК бяха с различни експерти, работещи в различни направления на порлитиките на ЕК: David Boublil от кабинета на ier Moscovici, Jakub Wtorek – кономически анализатор, Nicole Bokstaller, Maximilian Strotmann, Мария Неделчева – Европейски семестър, Борислава Уодфорд – политики за България.

ek 8_resized ek 7_resized
Бяхме и в радио-телевизионното студио на ЕК, където Fred D`HONDT(DG KOMM) ни запозна със спецификата на работа и на създаването на информационните потоци в комисията. Присъствахме и на ежедневния брифинг, даван от говорителите на ЕК за основните събития, решения и заседания през съответния ден.

 

ek 17_resizedek 10_resized
Естествено, вечер имахме време за разходки из Брюксел – за първи път с колегите го видяхме слънчев и много, много горещ. Контактът между интересни и добри професионалисти от различни медии, сам по себе си бе едно изключително интересно обучение.

Преди отпътуването ни за летището, последната ни разходка бе точно покрай ЖП-гарата, която е в близост до Централния площад на Брюксел, където малко по-късно се случи неуспелият атентат. След кървавия атентат в метрото по-рано, Брюксел е под много сериозна охрана. На всички възлови места могат да се видят, явно добре обучени, военни с автомати. Точно такива охранители са застреляли и атентатора от вторник преди да успее да взриви експлозивите си. В самата Еврокомисия охраната е няколкостепенна, свободното движение на посетители вътре без водач, е забранено.

[ad id=“225664″]

Повече за наученото от разговорите и дискусиите в ЕК в детайли, очаквайте в различните рубрики на ЗАРАТА в следващите дни. Темите са много и интересни и няма как да бъдат обяснени в една публикация, но днес поне ще споделя това, че кохезионните фондове, сериозни средства от които влизат и в България, няма да спрат след 2020 година. често тиражираните от политици и медии слухове за спирането им, са си чиста спекулация, научихме директно от екипа, работещ по тях. На всеки 4 години се определят различни прииоритети, съобразно променените условия в света и подобни слухове непременно се появявали в края на всеки период, обясниха ни експертите. Кохезионнине фондове, които разполагат с 1/3 от Бюджета на ЕС ще продължат да финансират проекти на държавите-членки, а дали ще има промяна в правилата и в какви нови направления – по-подробно в следващите дни.

 

 


image0 (9K)