ЗАРАТА в Ниш – откриване на нови туристически маршрути и информационен център (Видео)

ЗАРАТА отрази реализацията на проекта по програмата за трансгранично сътрудничество на Ниш, Монтана и Столична община по покана на организаторите.

Проектът е: “ Увеличаване на туристическите информационни услуги в трансграничния регион“
Стойност на договора: 561422.19 €
Съфинансиране от ЕС: 85.00 %
Начална дата на проекта: 14.06.2017
Крайна дата на проекта: 13.06.2019
Партньори са: Водещ партньор – Организация на туризма – Ниш, Партньор 2 – Община София, Партньор 3 – Асоциация „Любов и светлина“, Монтана

Целта на проекта е подкрепа за развитието на устойчив туризъм и работа по широк спектър програми на територията и около посетителските центрове в Ниш, София и Монтана чрез осигуряване на инфраструктура за увеличаване на предлагането на туризма, удовлетворението на посетителите и местното население; чрез дългосрочно планиране на нови програми и услуги за потенциално използване на обектите за зелен туризъм, образование, научен туризъм и популяризиране на културно-историческото наследство; чрез предлагане на устойчив модел за отговорен туризъм, с особен акцент върху мобилността, разпределението на генерираните приходи и устойчивостта на околната среда; както и чрез подобряване на местното икономическо развитие като се използва вътрешния потенциал на територията.

На 21 май бе официално открит Информационният център, създаден по проекта край „Цепянска пещера“ близо до Ниш за представяне и популяризиране на защитени природни ценности и техните характерни особености. Лентата прерязаха кметът на Ниш Дарко Булатович и директорът на „Организация на туризма“ в присъствието на много делови лица, представители на българските партньори и гости от двете страни.
На следващият ден бяха открити създадените нови туристически маршрути, които водят както до двете близки пещери, така и до други природни и културни забележителности. Изградени са места за отдих – прекрасни беседки и барбекю в началото на маршрута и подобни обекти по продължението му.
Маршрутите са така създадени, че могат да се преминават както пеш, така и от любители на екстремни спортаве – байкъри, или мотоциклетисти. Особено вълнуващо би било преминаването им на кон. Природата е омагьосващо красива, а спелеолозите ще открият страхотно предизвикателство и възможност за изследване на малко посещаваните досега пещери – Черджанска пещера и Преконовска пещера.
Няма как да опишем видяното – просто отидете на място, за да усетите приказната атмосфера и да се докоснете до изумителната природа и чист въздух на високопланинския пейзаж, толкова близо до Ниш! Осигурен е водач и е препоръчително да го ползвате, ако детайлно не познавате района и планината.
След това непременно слезте до втория по големина град в Сърбия и поседнете в някое от стотиците заведения, защото другото, което не подлежи на описание са вкусната храна и любезността на хората там.

Очаква се изпълнението на дейностите по проекта да доведе до подобряване на трансграничната туристическа оферта и разработване на съвместна трансгранична дестинация чрез изграждане на посетителски центрове с програми за посетители. Възможните общи туристически продукти създават предпоставка за сериозно повишаване на интереса към забележителностите, останали скрити и запазили уникална привлекателност и в двете страни.

За Ниш:
Ниш се намира в Нишката котловина близо до мястото, където р. Нишава се влива в р. Южна Морава на 43°19′ северна ширина и 21°54′ източна дължина. Центърът на града е със 194 м надморска височина (при паметника в центъра на града). Най-високата точка на територията на града е Соколов камен, връх на Сува планина (1.523м надморска височина), a най-ниската се намира надолу от устието на Нишава при местността Трупале (173м надморска височина).
Районът на града обхваща площ от 596,71км2 и в него влизат Ниш, Нишка баня и 68
крайградски квартали и села. Населението е 260 237 души.
Географски Ниш се намира на кръстопътя на най-важните балкански и европейски транспортни коридори. През Ниш минава магистралата, която върви от север, от Белград, по долината на Морава, разклонява се на юг по долината на Вардар към
Солун и Атина и на изток по долините на Нишава и Марица към София и Истанбул, а оттам към Близкия Изток. В Ниш се отклоняват и пътища на северозапад (към Зайчар, Кладово и Тимишоара) и на югозапад (към Адриатическо море).
Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. От древни времена е бил пресечна точка на големите търговски пътища. Градът е основан от Келтите през трети век преди Христа. Праисторическите жители са наричали града Нависос – градът на Феите.


image0 (9K)