Заразените с коронавирус вече са 163, средната възраст на пациентите – 74 години

Случаите на заразени с коронавирус у нас са 163, от които трима са починали и официално трима са оздравели. Това заяви шефът на Кризисния щаб за борба за коронавирус в България ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА. Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години. Припомняме, че на сутринта заразените с COVID-19 у нас бяха 142.

„Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма“, допълни ген. Мутафчийски.

„Великобритания, която беше привърженик на по-леки мерки, вече имат крути мерки за възрастните хора и посещенията на магазини. Ако не се спазват рестрикциите, това ще бъде следващата стъпка“, каза още той.

„Повтаряме едни и същи неща, но не се уморяваме. Пикът все още не може да се определи. Все още сме в ниската част на кривата, но започва да се разколебава. Знаете, че вчера имаме 30 нови случаи и това са признаци, че покачваме. Какво си представяме под „пик“? Ако е италианският вариант, не можем да си представим. Мерките на правителството имат за цел да направят така че да не се стига до там“, заяви шефът на Кризисния щаб.

„ВМА и „Пирогов“ са заляти с пациенти, които си мислят, че имат коронавирус. Минималната симптоматика не е основание да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи сериозен задух, става тревожно. Тогава трябва да се обади на бърза помощ и да го извозят с линейка. Има едно непрекъснато движение от пациенти, което създава умишлен хаус и се заражда една изключително неприятна тенденция“, допълни той и добави, че според него пикът няма да е този месец, а краят на април или месец май.

„Дано не е септември месец, защото тогава много малко хора ще останат и може би няма да има и кой да дава брифинг“, заключи той.

„В гайтлайните, които дават СЗО и китайските колеги препочъчват да се дава лекарство с антибиотик. Принципът на лечение е като при другите пневмонии“, обясни ген. Мутафичйски.

„Току що получихме дарение от г-н Домусчиев 100 опаковки с по 100 таблетки вътре оригинален препарат. Току що беше доставен“, заяви той пред медиите.


image0 (9K)