Заради честта: когато брат убие сестра си

Преди 13 години едно убийство разтърси Германия: Хатун С. беше убита от брат си. Дотогава се смяташе, че „убийства на честта“ се извършват в Саудитска Арабия, Йордания, Турция, но не и в Германия. Оказа се, че не е така.

На снимката: Хатун Сюрючю

„Съжаляваш ли за греховете си?“ – това били едни от последните думи на Айхан към сестра му, преди да я застреля с три куршума в главата недалеч от жилището им в берлинския квартал Темпелхоф. А 23-годишната Хатун Сюрючю просто искала да бъде независима и да не робува на порядките в семейството. Нейното „прегрешение“, според брат й, било, че не желаела да я омъжват насила за неин братовчед. Тя скъсала с него и захвърлила забрадката.

Пред съда 19-годишният тогава Айхан заявил, че с убийството на сестра си искал да възстанови честта на семейството. За деянието си той получил 9 години и 3 месеца затвор, а другите му двама братя, които също били заподозрени в съучастие, били оправдани поради липсата на доказателства.

Убийството на Сюрючю, което бе извършено преди точно 13 години, разпали дебат в Германия за тъй наречените „убийства на честта“. „Преди този случай си мислехме, че подобен вид убийства са нещо, което се случва например в Саудитска Арабия, Йордания или Турция, но не и тук – в Германия. Но тази представа се промени“, казва за Дойче Веле дипломираният психолог Ахмад Мансур.

Той е основател на берлинския проект „Heroes“: млади мъже биват обучавани да разговарят с други млади мъже на тема чест и равноправие. „Честта не означава да контролираш живота на сестра си, а да се бориш за това тя да води свободен живот“, казва Мансур. По неговите думи, „убийствата на честта“ са патриархален проблем, а не мюсюлмански. Те са само върхът на айсберга на потисничеството, смята той.

И мъже стават жертви

Официалните статистики не казват колко още „убийства на честта“ са били извършени в Германия след случая „Сюрючю“. В едно свое изследване от 2011 година, институтът „Макс Планк“ е документирал 78 подобни случая от периода 1996 – 2005 година въз основа на медийни публикации и съдебни архиви. При голяма част от тях обаче става дума за деяния, които се различават съществено от убийствата на брачни партньори или от т.нар. кръвно отмъщение. Изследването прави неочакван извод: 43 процента от жертвите са били мъже – доста повече, отколкото се е предполагало. А що се отнася да извършителите на тези тежки престъпления, 92 процента от тях не са родени в Германия, а в други страни.

Проучването показа също, че т.нар. „убийства на честта“ не са свързани толкова с дадена религия, колкото с определени традиции в съответните райони или общности. Сред извършителите е имало както мюсюлмани, така и йезиди и християни. Изследването стига и до друг извод: че противно на очакванията, през годините броят на „убийствата на честта“ не се е увеличил, а е останал константен.

Ръководителят на проекта на „Макс Планк“, германският социолог Дитрих Обервитлер, казва по този повод пред Дойче Веле: „Тези убийства се случват сред най-слабо интегрираните и най-слабо образовани слоеве от населението. Изследването ни дава основание да заключим, че въпросните „убийства на честта“ в Германия ще намаляват. Защото при мигрантите от второ и трето поколение нормите, които карат хората да вършат подобни неща, постепенно вече избледняват.“

„Убийства на честта“ или „семейна драма“?

Макар и да не се води официална статистика, обикновено в медиите се отразяват предимно убийствата на млади жени. Последният подобен случай беше убийството на 35-годишната майка на шест деца Ханаа С., която беше убита от четирима свои роднини. Съдът им наложи дългогодишни присъди лишаване от свобода, включително една доживотна. Медиите определиха случая като „убийство на честта“, но много често това е трудно да се докаже със сигурност. Особено когато извършителят е собственият съпруг на жертвата. Затова и определението „убийство на честта“ е много оспорвано.

Политологът Ясин Баш е против понятието „убийства на честта“. По думите му, то се използвало само в случаите, когато извършителите са с мигрантски корени. Но когато подобно деяние бъде извършено от германец, тогава всички говорят за „битово престъпление“ или за „семейна драма“, които звучат много по-безобидно, подчертава политологът.

Проучване от 2015 година на Федералната криминална служба сочи, че в Германия са регистрирани 131 убийства на жени, които са били извършени от съпруга или партньора. А общият брой на жените, които са били подложени на насилие, е бил над 100 000.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)