Турският съд възобнови преди година делото въпреки, че у нас наказателното производство срещу бившите граничари отдавна е прекратено и те са оневинени, а през 2014 г. европейският съд за правата на човека в Страсбург също обяви случая за нещастен инцидент.

За втори път четиримата граничари ще дават обяснения по случая със застреляния  преди 10 години край Резово турски рибар-бракониер. Доказателствата ще бъдат използвани в делото, което се води срещу тях в Турция. Дата на процеса няма, съобщи Нова ТВ.

Не е ясно кой ще защитава сънародниците ни, тъй като не се предвижда възможност български адвокат да представлява български гражданин пред съд в Република Турция, обясни адвокатът на граничарите Росен Кожухаров.

Въпреки че вече бяха оправдани от Европейския съд за правата на човека в Страсбург,  мъжете са силно  притеснени. Не ги успокояват и проведените разговори с главния прокурор.

[ad id=“263680″]

„Тази година при  проведената среща аз му зададох въпроса така – мойта дъщеря учи в Германия, мога  ли да отида аз да я видя? – Той каза, ще си нося и документа и решението на европейския съд, той каза – не е желателно да напускате страната, как да го разбирам това нещо? Как тази държава,  която ни уверява, че постоянно са зад нас, какво прави тя?!Така ли няма един правен отдел  в тая държавата, която да поеме нещата”, ядосан коментира Николай Петков, един от потърпевшите.

Мъжете призоваха държавата да се позове на договора, сключен между България и Турция, за взаимно признаване на съдебни решения.