Заради КТБ: Цацаров иска имунитета на Йончева и като евродепутат

Прокуратурата е поискала имунитета на Елена Йончева и като евродепутат. Това е съобщил шефът на Европарламента Давид Сасоли в началото на заседанието в Страсбург.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска нейния имунитет и като депутат в българското Народно събрание точно преди година. Прокуратурата тогава я обвини, че имал достатъчно доказателства как през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдяпа от прокуратурата.

Разследването срещу Йончева се появи изненадващо и цели 6 години след твърдяното от прокуратурата престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката „Далий Трейдинг Лимитид“. Разследването обаче започва едва през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкова време, не става ясно и до момента.

Въпреки че по делото за източване на трезора няма присъда, т.е. присвояването не е доказано, разследващите твърдят, че Йончева е знаела или поне е предполагала, че парите са присвоени. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова нямало проблем присвояването да бъде доказано в евентуално дело срещу депутатката. „Няма проблем да повдигнем обвинение за това, стига да докажем пред съда не само прането на пари, но и самото предикатно (първоначално – б.р.) престъпление“, обясни Арнаудова точно преди година. Ако на прокуратурата й се наложи да чака присъда за източването на КТБ, макар и само на първа инстанция, вероятно ще минат няколко години. В момента делото е доникъде – все още се чете обвинителният акт.

От прокуратурата твърдят, че не знаят какво се е случило с парите, преведени от офшорната компания. Едновременно с това обаче от държавното обвинение твърдят, че Йончева е единствената, която е имала възможност да се разпорежда с тях. Парите са били по сметки в КТБ на името на общото дружество „Офроуд“ ООД, сформирано от фирмата на Йончева „Авторска телевизия“ и офшорката.

Самата Йончева твърди, че парите са отишли единствено за сниманите от нея филми и за техника за тях. Тя твърди и, че след образуването на делото на практика никой не я е търсил.

С влизането си в Европарламента тя автоматично придобива нов имунитет и по процедура той отново трябва да бъде искан, за да продължи разследването. И то ако ЕП гласува свалянето му.

„Сега“


image0 (9K)