Заради „Дунарит“ изведоха и децата от училище и детска градина, но до взрив не се стигна

Пожарът в цеха за тротил във военния завод „Дунарит“ край Русе бе потушен без да се стигне до жертви или ранени. Всички работници бяха своевременно евакуирани, а причините за инцидента се изясняват.

Работници разказаха, че към 11 часа им е било съобщено да се евакуират. Към 13.00 часа пожарът бе потушен без да се стигне до взрив.
Служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни вещества, се е самозапалил.

Пожарът не е бил голям, но съгласно мерките за безопасност, всички служители на завода са били евакуирани, съобщи БНР.
В близките село Николаево и град Мартен бяха изведени децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна.
На този етап не се очакват по-тежки произшествия. Имаше опасност огънят да се разпространи в гората и да засегне други обекти, но тя беше предотвратена.
Ръководството на завода е предприело всички мерки за сигурността на хората. Собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев коментира, че към момента не може да се каже откъде е тръгнал огънят.
Това е поредният инцидент във военен завод през последните години и първи в „Дунарит“. Рри взривове в „Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово през последните години загинаха общо 19 и бяха ранени 18 души.
„Дунарит“ пък през последните години е обект на сериозен интерес. За собствеността му се водят съдебни битки, които избухнаха след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Борбата е между оръжейния търговец Емилиян Гебрев и офшорната компания „Виафот“, която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.
В същото време държавата обяви, че също ще се опита да придобие завода.

mediapool.bg


image0 (9K)