Започна шестата национална среща по проблемите на образованието в Стара Загора

Актуални задачи и проблеми в образованието през 2019/2020 г. обсъждат участниците в Шестата национална среща на общинските експерти по образование, която се провежда от 20 до 22 март в комплекс „Мериан палас“ в Стара Загора.

Тя е организирана от Националното сдружение на общините и в нея участват представители на общините – експерти от общинските звена в сектор „Образование”, председатели и членове на комисиите по образование в общинските съвети, представители на второстепенните разпоредители с общинския бюджет в образованието, заместник-кметове с ресор „Образование“, както и кметове и председатели на общински съвети.

На форума присъстваха още Красимир Червилов, зам.-областен управител с ресор „Образование“, както и Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието.

„Всеки си има град на мечтите с пеещи птици, с искрени хора. Тебе аз имах, град на липите – синя, далечна Стара Загора!“, с този емблематичен стих на поета Стойчо Стойчев приветства участниците Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. „Радвам се, че сте тук и имаме възможност да обсъдим всички теми, които ни съпътстват в образованието и които във формат на професионална вещина могат да намерят решение“, каза още Сотирова.

„Даваме си сметка каква сила са общините и благодаря на домакина Община Стара Загора за посрещането. Това, което видяхме вчера при посещението на образователни обекти в града, е доказателство, че в България може да има различно и качествено образование, стига да има желание затова“, отбеляза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. Сдружението работи върху създаването на Национален фонд за подкрепа на общинските политики за преодоляване на демографската криза. Ще се иска държавата да дава толкова, колкото дават и общините. Работи се и по създаването на Стратегия за ранно детско развитие и Наредба за физическата среда в детските институции.

Срещата започна вчера с посещение на участниците в Основно училище „Кирил Христов“, в Детска градина №10 „Светлина“ и Международния младежки център. Експертите в образованието се запознаха с базата в училище „Кирил Христов“ модерните учебни стаи с интерактивни дъски, арт зоната с галерия на владетелите, зимната градина със сцена, както и с успехите на училището. В детска градина „Светлина“ те бяха впечатлени от постигнатото за облагородяване на материалната среда с помощта на родителите. Разгледаха лятната сцена в двора, футболното и баскетболно игрище, влязоха в стаите на децата и накрая изгледаха изпълнение на малчугани, обучавани от школата за оцеляване „Бага-Тур“. В Международния младежки център гостите научиха за различните проекти, които се изпълняват там свързани с живота на младите хора.

Днес срещата продължава с пленарна сесия „Качествено образование за всяко дете -актуалните приоритети“, в която лектори са Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, Лилия Христова, председател на Комисията по образование в НСОРБ, Детелина Игнатова от Агенцията за социално подпомагане и Петър Ганев от Института по пазарна икономика. В дискусионния форум след това ще се обсъжда финансирането на общинското образование, проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ и финансирането на извънкласните дейности.

В петък форумът продължава с паралелни форуми свързани с Професионалното образование и обучение: политики и практики за ориентиране към потребностите на пазара на труда и икономиката: прием, учебно съдържание, реализация на завършващите, Приобщаващо образование: политики и практики в подкрепа личностното развитие на децата и учениците.

Участниците в национална среща ще присъстват и на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, организирано от ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров“.


image0 (9K)