Започна „Различният фестивал“ на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

Четиридесет и деветото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) се откри тържествено снощи в залата на Държавна опера – Стара Загора.

Фестивалът продължава до 8 декември.

„Уважаеми гости, за мен е голяма чест да бъда на тази сцена, където израснаха много млади хора. За мен е чест да ги подкрепям, както и целият екип на Общината. Старозагорската опера доказа през годините, че е на необходимата висота и благодарение на новото ръководство тя се върна на мястото на водещите опери в България. С балета „Дон Кихот“ се открива фестивала. Всеки в своя живот някога се е чувствал като Дон Кихот, но е хубаво човек да мечтае и красиво да го прави“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той пожела много творчески успехи на участниците и емоционални моменти за публиката.

„За пръв път Фестивалът ще бъде открит с балет. Безкрайно съм щастлив, че Община Стара Загора през всичките тези 51 години помага и прави така, че този фестивал да бъде да възможен“, сподели Огнян Драганов, директор на Държавна опера Стара Загора.

Тази година Фестивалът е под надслов „Различният фестивал“, някои от заглавията ще се играят за пръв път на старозагорска сцена.

Балетът “Дон Кихот”, който е най-новата постановка на Старозагорската опера, е сред върховите постижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Асистент-хореограф е Красина Павлова – примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Китри и Базил са Анелия Димитрова и Томоки Ишиго, Александър Желев е Дон Кихот, а Карлос Сантос – Санчо Панса. В останалите колоритни роли танцуват Фиорди Лоха, Харука Суга, Марина Сороче, Марта Перез, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Станко Танев, Рио Сузуки и др.

„Тази година Фестивалът е под надслов „Различният фестивал“, някои от заглавията ще се играят за пръв път на старозагорска сцена. Ще има гости от Румъния, Италия, Македония.

Цигуларката Теодора Късметска – Сороков, която концертира с Виенския симфоничен оркестър ще бъде солист в Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен на оркестър на Старозагорската опера. Диригент е Дмитрий Василиев, художествен ръководител на Международния младежки оркестър „Чайковски“.

Държавна опера Пловдив ще гостува със спектакъла на операта „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович, а Държавна опера Варна ще представи рядко изпълняваната оперна класика „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели.

Съвременният танцов спектакъл „ In-between“ ще представи частната формация „Стрийм Денс“, а на 5 декември предстои реализацията на международния проект „Ансамбъл за съвременна музика – Люксембург“.

Македонската опера и балет Скопие ще гостува с класическото заглавие на Росини „Севилският бръснар“ в оригинален прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер.

Камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ от австрийския композитор Роланд Баумгартнер ще представи Старозагорската опера в заседателната зала на Общински съвет Стара Загора.

Фестивалът ще бъде закрит с балета „Лешникотрошачката“ на Софийската опера и балет.


image0 (9K)