Започна Панаирът на занаятите в Етнографски музей „Етър“ – Габрово

Над 120 майстори са заявили участие в XIV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър”

XIV Международен панаир на традиционните занаяти се провежда от 3 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър“. Проявата е под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър“.

В Майсторската надпревара, която е една от най-атрактивните прояви по време на Панаира, има много сериозно участие на български и чуждестранни занаятчии. Девет вече са потвърдили, че ще се включат, като между тях са Annelies Tajman-Bergisch от град Девентер, източна Холандия и Aurelia Casaru от Румъния, Олехандра Пренко от Украйна.

„Тъкане на колани „на кори“ е майсторската надпревара тази година. Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство. Резултатите от състезанието се обявяват по време на традиционната „Вечер на майстора“, която е на 5 септември. Победителят получава голямата награда „Сребърна хлопка“ и правото да направи изложба-базар в ЕМО „Етър“ през следващата година.

В отделните прояви по време на XIV Международен панаир на традиционните занаяти ще се включат над 120 майстори от страната. Чуждестранното участие тази година е на занаятчии от Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Русия, Алжир, Судан, очаква се потвърждение и от представител на ЮАР.

Акцентът тази година е върху тъкачеството. Майстори от страната ще представят различни техники, а 92-годишната Стойна Кръстанова ще покаже своя изложба.


image0 (9K)