Започна делото срещу Никола Саркози

Днес в Париж започва делото срещу бившия президент на Франция Никола Саркози, обвинен в корупция и търговия с влияние. По информация на РИА Новости, Саркози е влязъл в сградата на съда и бързо се е отправил към съдебната зала без да отговори на многобройните представители на медиите, които следят процеса.

Изслушванията по делото започват днес и се очаква да продължат до 10 декември. Става въпрос за така нареченото „дело за подслушване”. Към него са привлечени адвокатът на Саркози Тиери Ерзог и бившият високопоставен служител в Касационния съд Жилбер Азибер.

Според следствието, бившият френски президент чрез адвоката си Ерзог е обещал помощ на Азибер да получи пост в Монако в замяна на предоставяне на конфиденциална информация за друго разследване, свързано с незаконно финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур – наследничка на френската компания „L’Oreal”.

Според публикации във френските медии, в рамките на разследването за финансиране на президентската кампания през септември 2013 г. следователите започнали да подслушват телефонните разговори на Саркози. В началото на 2014 г. те установили, че политикът разговаря с адвоката си по мобилен телефон, регистриран на името на несъществуващ човек.

Саркози отрича обвиненията. В ефира на телевизия BFMTV той заяви, че Азибер не е получавал никакъв пост в Монако. Обвиняемите по делото може да получат до 10 г. лишаване от свобода и глоба в размер до 1 млн. евро. През пролетта на следващата година трябва да започне още един съдебен процес срещу Саркози за финансиране на президентската му кампания през 2012 г.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)