Започна делото срещу бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев

Съдът даде ход на делото срещу бившия служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, информира Дарик. Той е обвинен за това, че през март миналата година поискал от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова да назначи посочен от него човек за заместник-директор на агенцията, съобщава zdrave.net.

[ad id=“225664″]

Според обвинението Стоименова установила конфликт на интереси при въпросния човек и отказала да го назначи, след което Семерджиев я заплашил с уволнение.

Още след повдигането на обвинението миналата година Семерджиев заяви, че получил многократни сигнали за пропуски в работата на агенцията и за недостиг на редица лекарства в аптечния сектор, а с обвинението Стоименова просто опитвала да запази поста си.

[ad id=“263680″]

„Фактическата обстановка в ИАЛ показва, че свръхконцентрацията на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник в разрез с Устройствения правилник на агенцията, се е превърнала във фактор за еднолично и незаконосъобразно управление, а също така има и отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването.

[ad id=“236993″]

Това очевидно е причината директорът да търси „спасение“ от работодателя си чрез докладване в прокуратурата, което настоящият директор е извършвал нееднократно през годините. Подобен вид „функционална приватизация“ на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност. Този факт вероятно стои и в основата на масирания натиск, упражняван върху министъра на здравеопазването от фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, но не само“, коментира тогава д-р Илко Семерджиев.

[ad id=“236999″]

„Разговори за мое евентуално назначение са водени през февруари, когато министър Семерджиев, базирайки се на моя опит и експертни познания, ми предложи да заема поста заместник изпълнителен директор на ИАЛ, като основно усилията ми бъдат в посока усъвършенстване и развитие на областта на клиничните изпитвания.

В основата на това предложение беше една по-добра защита на обществения интерес, свързана със значителния социален и икономически ефект на провежданите в България клинични изпитвания – осигуряване на иновативно, съвременно и трудно достъпно лечение за социално значими заболявания на пациентите в България, възможности за работа с такива медикаменти на лекарите в страната, финансов ресурс с последващ благоприятен ефект върху обема на данъците и т.н. Министър Семерджиев изрично ме предупреди, че длъжността мога да заема само ако нямам конфликт на интереси по смисъла на законите в България и че при наличие на такъв конфликт не мога да бъда назначен.“ Това пък обясни предложеният за зам.-директор на ИАЛ д-р Боян Доганов в същия период.

[ad id=“237001″]

След днешното първо заседание по делото д-р Семерджиев отново коментира, че зад делото стояли интересите на фармацевтични компании, които целят да запазят печалбите си.

Той коментира делото и пред „24 часа“. „Не съм заплашвал никого, това не е моят стил. Не се е случвало в живота ми някого да заплаша… А камо ли подчинен, когото мога да уволня, защото това е мое правомощие. Законът за администрацията ми го позволява“, заявява той.

[ad id=“238430″]

„Въпросната госпожа бяга пред вятъра и се е опитала да ме обвини, за да не назначи човек поради единственото си желание да управлява еднолично и безконтролно. В правилника на ИАЛ пише, че министърът утвърждава зам.-директора, това е т.нар. матрично управление с цел контрол. За един месец съм върнал всички лекарства в аптеките, включвайки в проверките освен ИАЛ и НАП и Агенция „Митници“.

Ние свършихме работата на ИАЛ и на тази жена. Тогава, ако си спомняте, нямаше никакви лекарства по аптеките. Диабетици на животоспасяващо лечение ходеха до Гърция и Турция да си купуват инсулин. И сега няма назначен зам.-директор. Правилникът на ИАЛ не позволява директорът да упълномощава друг да изпълнява функциите му освен зам.-директора. Тази жена е отсъствала средно по 80 до 100 дни от България и от работа и в това време всички административни актове, които са издавани, са нелегитимни, защото са подписвани от чиновник от по-ниско ниво на зам.-директор“, допълва той.

[ad id=“218001″]

Семерджиев остава с мярка за неотклонение „подписка”. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 5 години затвор. Следващото заседание по делото е на 18 май.

„Гласове“


image0 (9K)