Започва съдебният процес срещу бившата кметица Десислава Иванчева

Тя, заместничката й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров са обвинени, че са изнудвали бизнесмена Александър Ваклин за половин милион евро.

[ad id=“225664″]

За днес е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу отстранената от поста кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

Процесът стига до Специализирания наказателен съд (СНС) по-малко от пет месеца след показните арести на Иванчева и Петрова по обвинение, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин, припомня Епицентър.бг.

Делото ще се гледа от съдия Иво Хинов, който, след като изслуша становищата на прокуратурата и на адвокатите на тримата подсъдими за качеството на обвинителния акт, ще реши да започне ли то по същество или да бъде върнато на прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че Десислава Иванчева, с помощта на Биляна Петрова, и с посредничеството на Петко Дюлгеров, изнудвала бизнесмена Александър Ваклин, срещу пари да получи необходимото му разрешение, за да строи в „Младост“.

[ad id=“263680″]

Обвинителният акт описва как е бил договарян размерът на целия подкуп и предаването на първата вноска, колко да е комисионната на Дюлгеров, как да стане получаването и предаването на белязаните 70 000 евро, как са били задържани тримата и какво е било намерено при обиските, които специално за Иванчева и Петрова продължиха с часове на едно от най-натоварените столични централни кръстовища.

Обвинителният акт твърди, че кметицата на „Младост“ приела толкова лично случая на Ваклин, че си водела бял тефтер със суми и инициали. По делото доминират записаните разговори между тримата подсъдими с изнудвания от тях бизнесмен. Според огласеното от Иванчева и Петрова, в СРС-тата имало инициали, съвпадащи с имена на действащи политици.


image0 (9K)