Започва реконструкцията на важно кръстовище в Стара Загора

От днес, 10 юли, стартира реконструкцията на кръстовището на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Загоре“ (пътната връзка за град Раднево в кв. „Кольо Ганчев“) в Стара Загора.

Изпълнението на проекта за изграждане на кръгово движение цели да подобри транспортно-техническото функциониране на кръстовището, да оптимизира организацията и безопасността на движението, както и да намали скоростта на преминаващите през него превозни средства. С оглед на специфичната конфигурация на съществуващото кръстовище и възможностите за неговото геометрично развитие е предвиден за изграждане централен остров с формата на елипса.

Работният участък обхваща 235 м от бул. „Св. П. Евтимий“ и 70 м от ул. „Загоре“. Геометричното решение предвижда две ленти в посока север-юг, които безпрепятствено ще отвеждат движението извън града и една лента за направо при влизането в Стара Загора. Осъществени са ленти за движение от и към Раднево по ул. „Загоре“.

Строително-монтажните работи ще се извършват на три етапа, съгласно временна организация на движението по време на строителството, с цел непрекъснато пропускане на преминаващи МПС. Първият етап включва дейности по югоизточното платно на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и по югозападното платно на ул. „Загоре“.

Ще бъдат ремонтирани още прилежащите тротоарни настилки, предвидено е и озеленяване в елипсата. Ще се изградят допълнителни дъждоприемни шахти и канализация за дъждовни води. Дейностите предвиждат и преустройство на тролейбусната контактна мрежа и улично осветление.

Срокът на изпълнение е 80 календарни дни. Стойността на дейностите е близо 480 хил. лева. Не се налага промяна при маршрутите на обществения транспорт.


image0 (9K)