Започва процедура за избор на нова ЦИК

„След три месеца в България предстоят избори, които са много важни за България и Европа. Идеята на ГЕРБ е да покажем каква Европа искаме“, заяви на извънреден брифинг Георги Марков от ГЕРБ, предаде  Новини бг.

Той напомни големият успех, който е постигнала България в рамките на последната година у половина.

„Две новини сега искам да кажа. Първо – ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване. ГЕРБ е единствената партия, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. гласоподаватели. Първият закон, който внесохме, беше за чиста мажоритарна избирателна система. Ние сме единствената партия, която зачита мажоритарните избори. Всички други партии гласуваха против тази система. Страхът ги гони, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има пълно мнозинство. Да се успокои българската общественост – преференциите остават“, категорично заяви Георги Марков.

„Новина номер две – ще се открие процедура по избор на нова Централна избирателна комисия, за да не се твърди, че са опорочени и фалшифицирани изборите. Ние още помним Костинброд“, добави той.

„Днес свиках ИК на ГЕРБ, вчера разговарях с колегата Цветан Цветанов и след заплахите, за да се запази кворума в парламента, приехме това решение. За съжаление, никой не отбелязва, че Обединени патриоти бяха главният инициатор на тези промени, а ДПС ги подкрепиха. Не искам по никакъв начин да остава отенък, че за нас изборните правила не влияят. В интерес на истината нека напомня – тази ЦИК и този Избирателен закон преди беше изцяло промотиран от Мая Манолова. Що за нахалство е сега това. Възложил съм на парламентарната група да се намерят всички законови методи и да се стартира процедура за нова ЦИК“, съобщи премиерът Бойко Борисов.

„Издебват ме, когато съм в чужбина, и се създава напрежение. Можеше да реагираме още събота и неделя, но бях в Мюнхен. Вчера говорих с Тереза Мей, тя ми благодари, че сме се задействали и първи сме ги информирали за случая Гебрев. Обеща ми да го каже, ако я попитат в някоя от публичните ѝ изявления. Такъв е и случаят с Венецуела. Аз извиках посланика на САЩ, за да му кажа какво разследваме, а не той мен“, обясни още Борисов.


image0 (9K)