Започва кампания за изграждане на паметник на дядо Добри

Идеята е монументът да олицетворява Доброто и да се намира близо до храма „Св. Александър Невски“

[ad id=“225664″]

„Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“, съобщиха от организацията.

Дядо Добри, наречен от мниозина „светецът от село Байлово“, години наред събираше стотинка по стотинка милостиня пред храм „Св. Александър Невски“ и на други места. Милостиня, която сетне до стотинка даряваше на български храмове.

„Сдружение Азбукари“ разчита на широка обществена подкрепа и приканва и други неправителствени организации да се присъединят към инициативата. Вече са се включили членовете на „Единение Българи за България“.

Инициативата ще бъде не само общонационална, но и глобална, и призивът ще обиколи света, навсякъде, където има поне един българин, казват организаторите. Зад каузата застават посолства, консулства, български общности и организации и отделни сънародници от всички континенти.

[ad id=“263680″]

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка – BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“, с автор Борислав Радославов, чрез сайта на „Сдружение Азбукари“.

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.

Този монумент, олицетворяващ Доброто, би трябвало да се намира в близост до храм „Св. Александър Невски“, настояват инициаторите.


image0 (9K)