Започва затопляне – край на студа!

От днес температурите ще се повишават, а преваляванията ще са от дъжд.

[ad id=“225664″]

Тази сутрин температурите бяха от – 7 градуса на места в Северна България до плюс 3 в крайните южни райони. В следващите часове стойностите ще се повишават и след обяд в голяма част от страната вече ще имаме положителни температури, все още с изключение на някои места по поречието на Дунав.

Ще бъде по-често облачно. Температурите ще бъдат от около минус 3 в крайните северни райони до плюс 11-12 градуса в Югоизточна България. Преди обяд ще превалява сняг и дъжд, а в следобедните часове в по-голямата част от страната валежите ще преминат в дъжд. По-значителни валежи ще има преди обед над южните райони, а след обяд около Стара планина.

[ad id=“236999″]

В централната и западна част на Дунавската равнина при отрицателни температури ще вали леден дъжд или преохладен дъжд, който ще образува опасни поледици и обледенявания. Много опасно време за пътувания в посочените райони! Преваляванията постепенно ще спират, последно – през втората половина на нощта срещу събота в северозападните райони.

От утре в Дунавската равнина ще се появи слаб до умерен западен вятър. Минималните температури ще бъдат в широк интервал, от около нула градуса  на северозапад до 11-12 градуса в крайните югоизточни райони. През деня стойностите ще бъдат от 3-4 градуса на северозапад до 12 в крайните южни райони. Облачността ще бъде променлива, почти без валежи. В планините условията за туризъм и ски ще бъдат добри, с температури на 1200 метра няколко градуса над нулата. Следва да се има предвид повишената лавинна опасност и  да се избягват опасните райони!

[ad id=“237001″]

През нощта срещу неделя  и  в неделя преди обяд през страната ще премине атмосферно смущение. Облачността ще се увеличи, от запад на изток ще превали дъжд, а на места ще прегърми. Минималните температури в неделя ще бъдат от 1 до 7 градуса, а дневните от 3-4 на север до 15 градуса в района на Сандански.

Динамичното  време ще продължи и през следващата седмица. В понеделник отново ще бъде по-често облачно и на места, предимно в южната половина на страната ще превалява дъжд. Минималните температури ще бъдат от нула до 6 градуса, а дневните – от 2, 3 до десетина градуса.

Във вторник дъжд ще вали главно над източните райони, а в сряда преваляванията ще спират и температурите ще се повишат съществено, преминавайки 15 градуса в повечето места в низините, но не са изключени и стойности около 20 градуса. Топлото време ще продължи в средата на седмицата и  снегът навсякъде в низините, както и  в ниските и част от средновисоките планински части  ще се стопи.


image0 (9K)