Започва голяма акция срещу нелегалните имигранти в САЩ

Почти всички от 11-те милиона души, които пребивават незаконно в САЩ, подлежат на експулсиране.

Американското министерство на вътрешната сигурност издаде нови строги разпоредби за започване на повсеместна акция срещу нелегалните имигранти. В съответствие с новите мерки, ако лице не може да удостовери, че е живяло легално в САЩ през последните 2 години, подлежи на ускорена процедура по депортиране.

Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели нарежда на граничните патрули и имиграционните служители да депортират колкото е възможно по-бързо всички нелегални имигранти, които открият. Ще бъдат правени и изключения, но предимно по отношение на деца.

Най-напред ще бъдат депортирани нелегални имигранти, срещу които са повдигнати обвинения.

Кели нареди незабавно започване на подготовката и изграждането на защитната стена по протежение на границата на САЩ с Мексико.

Новите мерки са реализация на обещанието на президента Доналд Тръмп да започне да депортира милиони имигранти, главно от Мексико и Централна Америка. Те не са били закачани по времето на президента Барак Обама, тъй като са третирани като спазващи закона дългогодишни жители на САЩ.

В сила остава обаче директива на бившия президента Барак Обама от 2012 година. Тя осигурява закрила от експулсиране на тези, които са влезли незаконно в САЩ като деца, но са получили образование в страната. Тези хора са около 750 000, отбелязват медиите зад Океана.


image0 (9K)