Започват тежки преговори между лидерите на страните от Европейския съюз

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират на заседание в Брюксел, на което ще обсъдят – кои политици да заемат най-висшите постове в Евросъюза през следващите 5 години. България ще бъде представена на форума от премиера Бойко Борисов.

Едва ли обаче лидерите ще стигнат до консенсус за следващия председател на Европейската комисия, коментира БНР. Разногласията между Германия и Франция по въпроса отдавна са факт. На този етап нищо не показва, че германският канцлер Ангела Меркел е готова да отстъпи от кандидатурата на Манфред Вебер, но френският президент Еманюел Макрон явно не я приема. Западни медии твърдят, че той подкрепя главния преговарящ по Брекзит от страна на Европейския съюз – Мишел Барние.

Не е ясно как лидерите ще се споразумеят и за другите ключови постове – председател на Европейския парламент, на Европейския съвет, президент на Европейската централна банка, както и за върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността.


image0 (9K)