Запознайте се с екзотиката на българската Амазонка

На около 210 км от Стара Загора можете да се потопите в екзотичната природа край бреговете на българската Амазонка – река Ропотамо.

ustie_ropotamo_resizedРека Ропотамо се образува от реките Росенска и Церовска, извира от Странджа и е с обща дължина 50 км. Бреговете й са така живописни и екзотични, благодарение на лонгозната гора, че я наричат още българската Амазонка. А устието, където реката се влива в Черно море е невероятна гледка! Ето го на снимката от високо.

 

[ad id=“225664″]

Резерват е от 1940г., през 1962 е обявена за народен парк, а от 1992 е резерват със строг режим. Площта на резервата и прилежащата буферна зона е около 1000ха. Тук се срещат около 60% от биовидовете на флората и фауната за България.
Красиво е покрай реката – бреговете са мочурливи и заблатени, но си заслужава въпреки комарите и змиите.

ropotamo_lilii_rezervat_resizedПреди да се качите на лодка или туристическо корабче по реката, посетете резервата с водните лилии. Няма друго такова място в България. Дървените мостчета и пътеки във водата ви превеждат сред рядката флора и фауна и ще видите стотинки, хвърлени за сбъдване на желание върху големите полегнали листа на лилиите.

Още интересни факти за резервата, неговата история и снимки, вижте тук:

[ad id=“263680″]

Край Ропотамо откриха древна крепост с името „Лечител“

http://www.zarata.info/1527-rezervat-ropotamo-domat-na-mist/


image0 (9K)