Заплашени ли са децата от кибертормоз

Опасност в мрежата! Поредната жертва на кибертормоза у нас стана PR специалистът Ива Екимова.

[ad id=“225664″]

„Нека си говорим истината! Аз имам запис, който ти трябва. В замяна искам секс за една вечер. Това е всичко. Имаме ли сделка?”. Това съобщение получава Екимова във Facebook. И твърдо отказва предложението за „сделка”. Запазва цялата комуникация и веднага се свързва с ГДБОП. Споделя случилото се и с дъщеря си.

Ако един възрастен знае как да реагира в подобна ситуация, то при децата е много по-трудно. Сигнали за кибертормоз пристигат всеки ден при психолозите от Националния център за безопасен интернет.

Статистиката е безмилостна: 97% от българските деца на възраст между 9 и 17 години използват интернет. Около 20% от тях са получавали през последната година съобщения или снимки на сексуална тематика. Едно от всеки седем деца споделя, че в мрежата се е случило нещо, което го е накарало да се чувства неудобно или уплашено.

[ad id=“236999″]

Една трета от децата държат профилите си отворени – така че всеки да вижда всичко в тях. Пак толкова признават, че са контактували онлайн с хора, които не познават. Около 20 на сто споделят, че дори са се срещали на живо с човек, когото познават само онлайн.

източник: Нова


image0 (9K)