Заплашва ни западнонилска треска – температура, обриви или разстройство. Опасност от менингит

От 3 страни близо до България има огнища на заболели от западнонилска треска хора. Разпространители са комарите

Установени са и случаи сред коне, което е косвен риск, тъй като се заразяват комари, които ги хапят, и след това вирусът може да стигне пак чрез ухапване до човека, съобщава dnes.bg
Заболяването навлезе в Европа през последните години със затоплянето на климата. То разширява подходящите условия за живот на комарите преносители.
Една от най-добрите стратегии за елиминиране на болестите, пренасяни от кръвосмучещите насекоми, е да се намали популацията на комарите, които ги разпространяват, но тя е и най-трудно изпълнимата.
Трудно е и човек напълно да предотврати 100% риска да бъде ухапан от комар. Вероятността се намалява при използване на репеленти, мрежи на прозорците и избягване на места, където има много насекоми. В редки ситуации заразяването може да стане при трансплантация, кръвопреливане, раждане.
[ad id=“225664″]
Рисковият сезон за инфекцията е лятото. Само за последната седмица в Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията са докладвани 37 случая на болни хора от държави членки – 20 в Италия, 10 в Гърция, 4 в Унгария и 3 в Румъния. Отделно Сърбия официално дава данни за 12 болни, включително 3-ма починали, пише „24 часа“.
Между 70-80% от хората, заразени с вируса, не развиват симптоми. Останалите имат треска с главоболие, болки в тялото, скованост и болки в ставите, повръщане, диария или обриви.
При тежкото протичане на инфекцията треската е придружена със скованост на врата, обърканост, припадъци. Най-уязвими са хората с понижен имунитет.
Смята се, че в резултат на енцефалити и менингити от вируса фатално завършват около 1% от случаите.


image0 (9K)