Заплатите по морето с 20% по-високи

Средно с 20% по-високи заплати на сезонните работници това лято, обещават хотелиери, предава bTV.

[ad id=“225664″]

Кризата за качествени кадри се задълбочава. Ще спаси ли вносът на работници от чужбина летния сезон?

По данни на Агенцията по заетостта миналата година в сферата на туризма са „внесени” близо 3500 сезонни работници, предимно от Украйна, Молдова и Русия. Тази година се очаква ръст. Само в Слънчев бряг обаче, както и миналото лято, прогнозите са, че не достигат 15 000 души за работа.

Средното заплащане за пиколо, камериерки и сервитьори сега е между 600 и 700 лева. За готвачи – с около 100 лева повече.

„От една страна, липсват кадри. От друга страна, наетите кадри не си вършат качествено задълженията”, подчерта Диана Колчева – председател на „Клуб на хотелиера” – Несебър.

[ad id=“238430″]

Затова отново ще се разчита на внос на работници от чужбина.

„Имахме идея една част от тези хора, които ще ги наемем от Украйна, да ги вземем в началото на сезона, за да можем да ги обучим, но това не може да стане, сроковете и процедурите са невъзможни”, заяви Любо Липчев, мениджър на верига хотели.

От Агенцията по заетостта са улеснили удължаването на престоя. „Работодателят да входира ново искане, при условие че е доволен от чуждия гражданин,  тази заетост да продължи до 9 месеца”, заяви Пенка Кирилова – директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас.

Миграционните служби не са съгласували промяната. Първите трудови борси по морето започват другия месец.


image0 (9K)