Заплатите на властта хвръкнаха. Защо ли?

Ръст бележат заплатите на властта. Причината – те се изчисляват на база възнагражденията в обществения сектор, които също са се увеличили, показва националната статистика.

[ad id=“225664″]

Заплатите в обществения сектор за второто тримесечие нарастват с два процента и половина. Тоест – от 1115 лева средното възнаграждение за този сегмент се е увеличило на 1143 лева. Така депутатите вече ще се разписват срещу 84 лева повече или 3429 лв. Министрите ще взимат със 109 лева отгоре или 4457 лв., информира bTV.

Най-голямото увеличение е за премиера и президента. Първият вече ще получава 5300 лв., а вторият – 6858 лв.

Според управляващите, проблемът не е в размера на дохода, а в това, че хората остават с грешни впечатления за труда им.

„Това, което, за съжаление, хората виждат, е, че депутатите не работят, а получават големи заплати. Каквато и да е заплатата, тя ще е прекомерна според мнението на хората. Това, което виждаме ние, е различно от това, което виждат хората”, категоричен е националистът Александър Сиди.

През май депутатите отхвърлиха идеята заплатите им да бъдат замразени под 3000 лева. Според партиите във властта, идеята на опозицията е била популистка.

[ad id=“263680″]

„Увеличаването на депутатските заплати да е свързано със средната работна заплата е неприемливо и дразнещо за хората. България е една от най-бедните страни в Европа и който взима според обществото несправедливо високи заплати, няма да бъде обичан от народа”, смята обаче социалистът Георги Гьоков.

Към заплатата от 3500 лв., депутатите получават и така наречените „две трети” безотчетни пари за различни разходи, а също и процент надбавка за участие в комисии.

[ad id=“236993″]

Въпреки това, те са далеч от възнагражденията на европейските си колеги, които взимат няколко хиляди евро.

Източник: dunavmost.com


image0 (9K)