Заплатите и пенсиите на жените, дори в Европа са все още по-ниски от тези на мъжете

По повод тазгодишното отбелязване на Международния ден на жената Комисията публикува доклада си за 2019 г. относно равенството между жените и мъжете в ЕС.

Добрата новина е, че Европа постига напредък, но въпреки това трябва да ускорим промяната. За да подобри живота на жените в Европа, Комисията Юнкер“ предприе действия на всички фронтове — от борбата с насилието срещу жените и премахването на разликата в заплащането между половете до създаването на по-добри условия за равновесие между професионалния и личния живот за семействата.
Днешният доклад показва известен напредък в областта на равенството между половете, но жените продължават да се сблъскват с неравенство в много области: Равнището на заетост в ЕС за жените достигна рекордно високо равнище от 66,4 % през 2017 г., но положението се различава в отделните държави членки. Миналата година осем държави членки получиха препоръки в рамките на европейския семестър да подобрят участието на жените на пазара на труда (Австрия, Германия, Естония, Ирландия, Италия, Полша. Словакия и Чехия). 
Жените са изложени на по-голям риск от бедност, като техните заплати са средно с 16 % по-ниски, отколкото на мъжете.Това се изразява и в разликата в пенсиите, която през 2017 г. възлизаше на 35,7 %. В някои държави над 10 % от жените в напреднала възраст не могат да си позволят необходимите  медицински грижи.
Жените до голяма степен продължават да бъдат недостатъчно представени в парламентите и правителствата. Само 6 от 28-те национални парламента в ЕС са ръководени от жена, а 70 % от депутатите в парламентите в ЕС са мъже. Макар че понастоящем 30,5 % от висшите министерски постове се заемат от жени — най-високото равнище от 2004 г. насам, когато за пръв път имаше налични данни за всички държави – членки на ЕС, все още е явна тенденцията на жените да се разпределят ресори, за които се счита, че представляват по-слаб политически приоритет.
Стъкленият таван все още е реалност в предприятията, като едва 6,3 % от длъжностите „главен изпълнителен директор“ в големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са заемани от жени.
С постигнатото наскоро споразумение по Директивата относно равновесието между професионалния и личния живот се въвежда европейски минимален стандарт от 10 дни платен родителски отпуск за бащите след раждането на детето им, който ще се заплаща като отпуск по болест. Директивата утвърждава съществуващото право на минимум 4 месеца отпуск за отглеждане на дете, като 2 от тях не могат да бъдат прехвърляни между родителите. С нея се въвежда
заплащане за тези 2 месеца на равнище, което следва да бъде определено от държавите членки.

В Директивата са включени също разпоредби за 5-дневен отпуск годишно на работник за полагане на грижи, което представлява ново европейско право за работниците. И не на последно място, новите правила утвърждават правото на всички родители и на лицата, полагащи грижи, да поискат гъвкав режим на работа.
През ноември 2018 г. жените представляваха 36,4 % от 749-мата членове на Европейския парламент (евродепутати), малко под върховата стойност от 37,3 %, постигната в края на 2016 г.
Финландия се откроява силно, като 76,9 % от нейните евродепутати са жени. Представителите на седем държави членки включват поне 40 % от всеки пол (Ирландия, Испания, Франция, Хърватия, Латвия, Малта и Швеция, докато над 80 % от членовете на ЕП от България, Естония,
Кипър, Литва и Унгария са мъже).


image0 (9K)